Antica Cagliari – Cagliari, Sardynia.

Antica Cagliari jest drugą – obok Su Tzilleri e Su Doge – restauracją, w której – będąc w Cagliari – po prostu trzeba zjeść!

Antica Cagliari

Lokal mieści się nieopodal portu, w ładnej kamienicy położonej w zabytkowej dzielnicy Cagliari – La Marina.

Antica Cagliari to miejsce popularne zarówno wśród lokalnych mieszkańców, jak i turystów, dlatego jest zatłoczona właściwie o każdej porze, a w godzinach wieczornych w szczególności. Restauracja serwuje świetne, proste włoskie jedzenie z lekkim nowoczesnym sznytem. Ze świeżych składników i w bardzo dobrych cenach. Z tego względu najlepiej zrobić rezerwację, choć nam przy pierwszej wizycie udało się dostać stolik na piękne oczy. Z zastrzeżeniem, że mają Państwo stolik tylko przez półtorej godziny, więc jeśli akceptują Państwo warunki, zapraszamy. Po złożeniu zamówienia okazało się, że czasu mamy jednak zdecydowanie więcej. Spędziliśmy w restauracji prawie 3 godziny i jakoś nikt nas nie wypraszał. Wiadomo, o co chodzi 🙂 Wyglądamy tak młodo i niepoważnie, że jak zwykle nas nie doszacowali 😛

Antica Cagliari

Włosi odwiedzają Anticę tłumnie, całymi rodzinami, rezerwują stoły na kilkanaście osób i doskonale dbają o to, by wnętrze wypełniał nieustajacy gwar i śmiech. Sympatyczni i bezpośredni kelnerzy uwijają się jak w ukropie, jednocześnie utrzymując obsługę na wysokim poziomie, choć chwilami widać, że młodsza część kelnerskiej ekipy przy pełnym obłożeniu nie do końca panuje nad stresem i tempem serwisu. Tak czy owak, dzięki temu wszystkiemu atmosfera w lokalu jest dokładnie taka, jakiej oczekuje się na włoskich wakacjach. Mamy tu pozytywny lekki chaos, umiejętnie kontrolowany przez szefa sali. Restauracja tętni życiem od chwili otwarcia do ostatnich klientów, a spędzone w niej 3 czy 4 godziny mijają nie wiadomo kiedy.

Antica serwuje potrawy nawiązujące do najlepszych kulinarnych tradycji wyspy. Podstawę nieskomplikowanych, opartych na kilku składnikach dań stanowią ryby oraz mięso, czyli to, co w kuchni Sardynii najlepsze i co dla niej najbardziej charakterystyczne. Restauracja w miarę możliwości wychodzi naprzeciw również wymaganiom wegan, ale generalnie nie jest to lokal marzeń dla tych, którzy wykluczają nie tylko mięso ssaków, ale też ryby, masło, nabiał, etc. Dotyczy to zwłaszcza secondi piatti (dania główne). Przy primi, które obejmują kilka wariantów dań makaronowych i risotto, możliwości jest nieco więcej. Generalnie jednak zdecydowanie prościej tu o dania bez glutenu, aniżeli o wegańskie.

Antica Cagliari

Karta win w Antica Cagliari – wzorem innych restauracji w stolicy Sardynii – bazuje wyłącznie na lokalnych szczepach. Próżno szukać tu butelek z innych regionów. Na Sardynii do posiłków podaje się sardyńskie wina. Proste, logiczne i w pełni uzasadnione, biorąc pod uwagę ich jakość. Wina z lokalnych szczepów są tu nie tylko elementem obowiązkowym posiłku. Stanowią też składniki potraw, najczęściej dań rybnych (np. Vermentino) oraz mięsnych (Cannonau).

W każdej z odwiedzonych przez nas restauracji (Su Tzilleri, La Tavernetta, Antico Caffe, Frontemare czy właśnie Antica Cagliari) nie było stolika, przy którym ktokolwiek jadłby posiłek nie zamawiając doń butelki dobrego wina. I trudno się dziwić, biorąc pod uwagę ujmująco niskie ceny win w restauracjach na wyspie (najdroższe butelki to koszt rzędu 16 EUR). Marża restauracji względem cen tych samych butelek w dobrych sklepach z winami nie wynosi tu więcej niż 3-4 EUR. To tyle co nic, a dodatkowo zyskujesz okazję do zrobienia jakże przyjemnego researchu przed zakupem win, które zabierzesz ze sobą do domu. Więcej nt. win z wyspy przeczytasz we wpisie o winach z Sardynii.

Antica Cagliari

Antica Cagliari

Podają tu smaczne mięsa, ale to ryby i owoce morza są szczególnie godne uwagi. Makaronów nie próbowaliśmy, natomiast włoska część klienteli przeważnie zamawiała antipasti, po nich primi piatti (makarony lub risotto) i na koniec desery. Bez secondi. Do tego obowiązkowe wina.

Antica Cagliari

Część dań rybnych opisana jest w karcie ogólnie – np. jako ryba dnia z grilla, ryba dnia z pieca. Zamówiona przez nas Pescato del giorno okazała się być na przykład solą Dover zapiekaną z parmezanem i pływającą w roztopionym maśle. Na francuską modłę 😉 Kwintesencja prostej włoskiej kuchni, a przy okazji mistrzostwo świata. Dobry składnik robi całą robotę, kucharz tylko dopieszcza całość.

Antica Cagliari

Antica Cagliari

Antica Cagliari

Porcje są konkretne, co dodatkowo uatrakcyjnia relację jakość – cena. A dodatki do dań głównych – typowe. Ziemniaki pieczone / smażone / gotowane, grillowane warzywa (cukinia, bakłażan, radicchio), proste sałatki, etc.

Jeżeli chodzi o desery, w Antica Cagliari polecamy Wam szczególnie dwa. Warto zapomnieć choć na chwilę o tiramisu i innych oklepanych klasykach 😉

Antica Cagliari

Pierwszy to chluba Sardynii, czyli doskonałe włoskie sery z owczego mleka. Można zamówić je pojedynczo (trzy rodzaje pecorino w różnym stadium dojrzałości do wyboru) albo wszystkie naraz. Z punktu widzenia ceny i zawartości deseru najlepszą opcją jest zestaw trzech serów. Selezione formaggi to pecorino fresco, pecorino semistagionato i fiore sardo za jedyne 7 EUR. Fiore w deserze być musi. Ten długo dojrzewający pecorino o wyjątkowym kwiatowym aromacie i niesamowicie bogatym smaku jest serową dumą Sardynii. Trudno wyobrazić sobie doskonalsze zwieńczenie posiłku.

Jeśli jesteś miłośnikiem sera, nie wyjedziesz z Sardynii bez solidnej porcji Fiore Sardo w walizce. Na targu San Benedetto w Cagliari można go kupić i od razu zapakować próżniowo. To najlepszy sposób na bezkolizyjny transport tego niezwykle aromatycznego sera do domu. O tym, jakie inne sery warto przywieźć z Sardynii, przeczytasz w tym wpisie.

Antica Cagliari

Drugim deserem bez dwóch zdań wartym grzechu jest Sa Carapigna di Sebastiano Pranteddu (nazwa jest zastrzeżona, a do produkcji autentycznych Sa Carapigna uprawnieni są tylko certyfikowani wytwórcy hołdujący tradycyjnej metodzie – tutaj Sebastiano Pranteddu).

Sa Carapigna to tradycyjne, ręcznie wyrabiane na Sardynii lody, a właściwie sorbet limonkowy. Obłędnie esencjonalny, jedwabiście gładki (żadnej grudki!) i pełen cytrusowego smaku, podawany ze skórką cytrynową, którą tutaj szczęśliwie można jeść bez stresu. To deser w 100% naturalny, mało słodki, a jego początki sięgają roku 1600. Pochodzi z Barbagie. Do przyrządzenia sorbetu Sa Carapigna niezbędna jest beczka z drzewa kasztanowego (zwana barrile), stalowy pojemnik i dwie łopatki. Takie ustrojstwo to nic innego jak napędzana siłą ludzkich mięśni archaiczna sorbetiera. Sorbet przyrządza się z najprostszych składników, czyli z soku z sardyńskich naturalnych (nie pryskanych) limonek, cukru i wody.

Dodatkowo potrzebne są lód oraz sól (do schłodzenia masy). Lód i sól nie wchodzą w skład sorbetu, a służą wyłącznie temu, by płynna sorbetowa masa przekształciła się w zwarty lodowy deser. Lód i sól umieszcza się w przestrzeni pomiędzy stalowym pojemnikiem, w którym mieszana jest masa na sorbet, a ścianami drewnianej beczki.

Pod względem konsystencji Sa Carapigna do złudzenia przypomina współczesne limonkowe lub cytrynowe sorbety – te prawdziwe, które bazują tylko na naturalnym soku lub miąższu z owoców, wodzie i ewentualnie cukrze. Taki sorbet to rewelacyjny deser na upały – schładza organizm jak marzenie. Jedyna wada tego deseru w wersji podawanej w Antica Cagliari to rozmiar porcji (tylko 2 gałki!), ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie, by zamówić sobie kilka 🙂

Widoczne poniżej Tartufo Imperiale, czyli zmrożone ciastko z kremowych lodów waniliowych obtoczone w drobno siekanych orzechach i podane z sosem czekoladowym oraz gorzkim kakao też było niczego sobie.

Antica Cagliari

Mają tu również całkiem niezłe porto (tawny) w bardzo uczciwej cenie (4 EUR za kieliszek).

W Antica Cagliari w październiku zeszłego roku (10.2016) obchodziliśmy m.in. moje 39 urodziny, więc wspomnienia są podwójnie pozytywne 🙂

Wszystkim, którzy szukają na Sardynii dobrych restauracji ze szczerą, autentyczną i na wskroś włoską kuchnią, tworzoną z uczuciem i z lokalnych składników wysokiej jakości, polecamy ten adres z czystym sumieniem. Warto 🙂

Antica Cagliari

Czytaj też: Sardynia – gdzie jeść?

Nasze menu:

I wizyta

  • Alghero Torbato (butelka) – 14 EUR
  • Filetto di Orata in guazzetto di frutti di mare – filet z dorady z pomidorami i owocami morza – 14 EUR
  • Spigola al Vermentino olive e alloro – Labraks w winie (Vermentino) z liśćmi laurowymi  i oliwkami – 14 EUR
  • Patate arrosto – pieczone ziemniaki – 3,50 EUR
  • Verdure grigliate – grillowane warzywa – 5 EUR
  • Selezione formaggi mix – sery z Sardynii (pecorino fresco, pecorino semistagionato, pecorino fiore sardo) – 7 EUR
  • Acqua minerale naturale – woda mineralna Acqua Panna, 0,75 l – 2,50 EUR

II wizyta

  • Pariglia – Vermentino di Sardegna (butelka) – 15 EUR
  • Tris di affumicati – wędzone carpaccio z trzech gatunków ryb (miecznik, tuńczyk, łosoś) – 12 EUR
  • Pescato del giorno – ryba dnia zapiekana pod parmezanem (tu: sola Dover) – 18 EUR
  • Bistecca alla brace – grillowany stek z sardyńskiej wołowiny – 16 EUR
  • Patate fritta – frytki z ziemniaków – 3,50 EUR
  • Sa Carapigna by Sebastiano Pranteddu – tradycyjny sorbet cytrusowy – 2 x 3,50 EUR
  • Tartufo Imperiale – zmrożone ciastko z kremowych lodów waniliowych obtoczone w drobno siekanych orzechach i podane z sosem czekoladowym oraz gorzkim kakao – 5 EUR
  • Porto x 2 kieliszki (tawny) – 8 EUR
  • Acqua minerale naturale – woda mineralna Acqua Panna, 0,75 l – 2,50 EUR

Do rachunku (jak zwykle we Włoszech) doliczana jest coperta – 2 EUR per capita.

Gdzie?
Antica Cagliari Ristorante
Via Sardegna 49 (La Marina), Cagliari, Sardynia

Antica Cagliari