Antonówki pieczone z figami.

Antonówki, podobnie jak szara reneta, to nie są zwykłe jabłka. Mają w sobie coś wyjątkowego, co sprawia, że pod każdą postacią smakują doskonale.

Te małe, pyszne, trochę koślawe jabłuszka to zdecydowanie nie tylko materiał na szarlotkę czy inne ciasta.
Zamiast piec ciasta, upiecz same antonówki albo dodaj do nich inne sezonowe owoce – np. świeże figi.

Figi prawdziwie sezonowe są wprawdzie trochę bardziej na południe ;-) ale mnie wyjątkowo mocno kojarzą się z jesienią.

To świetny lekki deser, bez mąki, bez cukru, w 100% bezglutenowy, a jeśli zastąpisz miód na przykład cukrem kokosowym, syropem z agawy, syropem daktylowym lub innym słodzidłem – także wegański.

Sprawdź też:

Antonówki pieczone z figami

Antonówki pieczone z figami

Antonówki pieczone z figami – SKŁADNIKI na cztery porcje:

  • 10 małych antonówek (jeśli masz własne drzewo, o naprawdę małe jabłka nie będzie trudno, a na targu wybierz te mniejsze, twardsze i bardziej zielone)
  • 10 świeżych fig
  • 2 limonki
  • miód
  • garść nerkowców
  • oliwa lub nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia naczynia do zapiekania
  • opcjonalnie: ser pleśniowy (tu: Blue Stilton)
  • gałka muszkatołowa lub tonka

Antonówki pieczone z figami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Jabłka i figi umyj, po czym przekrój na połówki (większe jabłka – w razie potrzeby – na ćwiartki) i ułóż w lekko natłuszczonym oliwą lub olejem kokosowym naczyniu do zapiekania. Dodaj nerkowce w całości.
  3. Przygotuj sos z soku z dwóch limonek i dwóch łyżeczek miodu lub innego słodzidła. Polej sosem owoce.
  4. Posyp świeżo startą tonką lub gałką muszkatołową.
  5. Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut.
  6. Podawaj bez dodatków albo z porcją Blue Stiltona (ZOBACZ) lub innego dobrego sera z niebieską pleśnią.

Antonówki pieczone z figami

Antonówki pieczone z figami

Antonówki pieczone z figami

Antonówki pieczone z figami