• 3 dojrzałe awokado
  • 2-3 garście pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
  • kilka dużych kaparów (kaparowców)
  • mała garść orzechów nerkowca i laskowych
  • 2 garście ugotowanego i obranego ze skórki bobu
  • 1 limonka lub cytryna
  • trochę listków kolendry
  • trochę listków rukwi wodnej (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine

Awokado z bobem, owocami kaparowca i pomidorkami koktajlowymi.

To bardzo prosta, niezwykle kolorowa i apetyczna nietuzinkowa sałatka, której głównym bohaterem jest dojrzałe, pożywne i zdrowe awokado z roślinnymi dodatkami.

Nie żałuj soku z limonki – limonka (lub cytryna) bardzo lubi się z awokado i zapobiega ciemnieniu miąższu. Jeśli nie dysponujesz dużymi owocami kaparowca, możesz użyć zwykłych małych kaparów.

Do sałatki dodałem bób, który mrożę w sezonie. Jak mrozić bób – przeczytasz w TYM WPISIE.

Tak przygotowany bób po rozmrożeniu można jeść na zimno (na przykład jako składnik sałatek) albo dodawać do potraw na ciepło, gdzie wymaga już tylko podgrzania. Oczywiście możesz użyć tu świeżego bobu, a jeśli jest już po sezonie, a nie dysponujesz własnym mrożonym bobem (sklepowych nie polecam), możesz go po prostu zastąpić czymś innym, np. oliwkami.

awokado-pomidorki-kapary-l_09

awokado-pomidorki-kapary-l_08

awokado-pomidorki-kapary-l_01

PRZEPIS:

  1. Awokado umyj, przekrój wzdłuż na pół i usuń pestkę. Ułóż awokado na talerzu, porządnie skrop sokiem z limonki, oprósz pieprzem i solą.
  2. Dodaj ugotowany bób, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, orzechy w całości i przekrojone wzdłuż na pół kapary.
  3. Dodaj listki kolendry i rukwi wodnej, skrop sokiem z limonki i oliwą.
  4. Podawaj od razu.

awokado-pomidorki-kapary-l_06

awokado-pomidorki-kapary-l_03

awokado-pomidorki-kapary-l_02

awokado-pomidorki-kapary-l_10

awokado-pomidorki-kapary-l_04