Awokado z jajem przepiórczym i parmezanem.

Kiedyś moje relacje z awokado były dość skomplikowane, a obecnie to jeden z ważniejszych elementów mojego jadłospisu. Ten niezwykle uniwersalny owoc świetnie łączy się z wieloma składnikami, ale może odgrywać także główną rolę – nie tylko w guacamole.

Pozostawiam awokado w skórce, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by za pomocą łyżki oddzielić miąższ od skórki. To łatwe zadanie. Wystarczy, że owoc będzie odpowiednio dojrzały (nie przejrzały). Najlepiej sprawdzi się tu odmiana Hass. Jajko i awokado to jedno z najlepszych połączeń smakowych, a wyrazisty parmezan dopełnia całość. Z drugiej strony, w razie potrzeby łatwo przygotujesz również wegańską wersję tej przystawki. Możesz skorzystać z tego przepisu albo stworzyć własną wersję z awokado w roli głównej. Ten owoc zdecydowanie na to zasługuje.

Awokado z jajem przepiórczym i parmezanem

Awokado z jajem przepiórczym i parmezanem

Poniższy przepis przygotowałem w ramach współpracy z magazynem Kuchnia (publikacja w numerze 05/2018)

Awokado z jajem przepiórczym i parmezanem – SKŁADNIKI na 3-6 porcji:

  • 3 dojrzałe awokado (najlepiej odmiany Hass)
  • 6-10 jaj przepiórczych
  • kilka owoców kaparowca
  • mała garść oliwek Kalamata (z pestką)
  • gałązka pomidorków koktajlowych (mogą być też pomidorki daktylowe, etc.)
  • nierafinowany olej kokosowy lub ghee (masło klarowane) do smażenia
  • 1/2 limonki lub cytryny
  • mała garść niesolonych i nieprażonych pistacji lub pinioli (albo innych ulubionych orzechów)
  • oliwa extra vergine
  • mała garść listków mięty
  • mała garść listków kolendry
  • kawałek parmezanu
  • łyżeczka czerwonego pieprzu w kulkach
  • łyżeczka zielonego pieprzu w kulkach

Awokado z jajem przepiórczym i parmezanem – PRZEPIS:

  1. Owoce kaparowca przekrój na pół. Z oliwek usuń pestki. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki.
  2. Usmaż jajka na oleju kokosowym lub maśle tak, by żółtka pozostały płynne (ZOBACZ).
  3. Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę, ułóż owoc na talerzu przecięciem ku górze i skrop sokiem z limonki lub cytryny (by miąższ awokado nie ściemniał).
  4. Dodaj pokrojone wcześniej kaparowce, pomidorki, oliwki, pistacje i jajka.
  5. Całość skrop oliwą, a na koniec posyp zielonymi listkami, pokruszonym parmezanem i kolorowym pieprzem.

Sprawdź też inne przepisy z #AWOKADO

Awokado z jajem przepiórczym i parmezanem