• 100 g kaszy jaglanej (pół szklanki - przed ugotowaniem)
  • garść wiśni
  • 3 suszone morele
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki przypraw korzennych (cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa)
  • 3 łyżeczki organicznego oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 25 g mielonego lnu
  • 25 g mąki kokosowej

Babeczki z owocami, których głównym składnikiem jest kasza jaglana. Bez pieczenia.

Kolejny przepis na zdrowy i lekki deser. Bez użycia piekarnika. Babeczki są kremowe, słodkawe, a owoce dodają im fajnej soczystości.

Przed gotowaniem jaglanki nie przelewam jej wrzątkiem ani nie odprawiam żadnych innych czarów.

Odpowiednio ugotowana kasza jaglana nie jest gorzka w smaku; jeśli kasza jest gorzkawa, oznacza to, że jest niedogotowana.

Z podanych proporcji składników otrzymasz 5 babeczek. Jedna sztuka = ok. 200 kcal.

 

 

image

PRZEPIS:

1. Ugotuj kaszę jaglaną. Jedną część kaszy (tu: pół szklanki) zalej trzema częściami wody (tu: 1,5 szklanki), wlej do garnka ok. 1 łyżki oliwy extra vergine, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 12 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania wrzuć do garnka suszone morele. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

2. Zmiksuj kaszę z suszonymi morelami, olejem kokosowym, miodem i przyprawami (w blenderze ręcznym) na gładką masę.

3. Przełóż kaszę do miski, dodaj mąkę kokosową i mielony len, i wyrabiaj jak ciasto, do momentu, aż masa prawie przestanie kleić się do dłoni. Gotowa masa łatwo powinna dać się uformować w kulę ciasta.

4. Garść wiśni wydryluj, przełóż do miseczki, wsyp 2 łyżeczki mąki kokosowej i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu sok z wiśni nie zafarbuje babeczek.

5. Na dno silikonowej formy do muffinów włóż 2-3 wiśnie. Dopełnij foremki masą, wciskając do środka każdej po kilka wiśni.

6. Wierzch foremek posyp dodatkowo odrobiną mąki kokosowej, tak by wchłonęła wilgoć z wiśni w wierzchniej warstwie babeczek.

7. Wstaw na noc do lodówki. Wyjmij babeczki z formy (z silikonowej dają się wydobyć bardzo łatwo) i podawaj. Babeczki można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Smacznego!