• 150 g suszonych fig
  • 150 g suszonych śliwek i moreli niesiarkowanych (w dowolnych proporcjach)
  • 70 g goji
  • 50 g jagód inkaskich
  • 30 g sezamu (czarny i biały w dowolnych proporcjach)
  • 50 g nerkowców
  • 50 g odtłuszczonej mąki kokosowej
  • ok. 1/3-1/2 szklanki wody mineralnej

Batoniki musli z samych bakalii, bez dodatku cukru i innych słodzików.

Kolejny przepis z serii „zdrowe słodkie”: konkretna porcja orzechów i suszonych owoców w postaci batoników, które można zabrać ze sobą np. do pracy.

Batoniki zawdzięczają swój intensywny pomarańczowy kolor dodatkowi jagód goji. Słodycz mieszanki suszonych fig, śliwek, moreli i goji świetnie przełamują kwaskowate jagody inkaskie.

Dodatek mąki kokosowej jest istotny, ponieważ doskonale wchłania wilgoć i wiąże składniki.

Z podanych ilości składników otrzymasz 15 batoników. Jedna sztuka = 125 kcal.

Batony nie zawierają cukru ani glutenu.

Batoniki muesli bez cukru L_08

1. Wszystkie bakalie umieść w robocie kuchennym, wlej nieco wody i zmiksuj na gładką masę. Użyj tylko tyle wody, ile będzie potrzebne, by robot zmielił bakalie (im mniej tym lepiej).

2. Przełóż masę do miski, dodaj mąkę kokosową i dokładnie wymieszaj dłońmi.

3. Przełóż wszystko do płaskiego naczynia (tu: o wymiarach 17 x 23 cm) wyłożonego papierem do pieczenia, dokładnie ugnieć i wstaw do lodówki na noc.

Batoniki muesli bez cukru L_01

4. Następnego dnia wyjmij masę z naczynia i podziel na porcje. By były ładniejsze, ostrym nożem możesz odciąć zewnętrzne krawędzie.

Batoniki muesli bez cukru L_07

5. Batoniki możesz przechowywać w lodówce do 7 dni, najlepiej przełożone pergaminem (papierem do pieczenia).

Smacznego!

Batoniki muesli bez cukru L_03

Batoniki muesli bez cukru L_04

Batoniki muesli bez cukru L_06

Do zmielenia bakalii użyłem robota kuchennego Russell Hobbs Illumina:

Food processor RH_01