• 1 bakłażan
  • 150 g dzikiego ryżu (albo brązowego)
  • 1 czerwona cebula (albo 2 małe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki harissy
  • 10 zielonych oliwek
  • ok. 200 g pomidorków koktajlowych
  • chlust octu balsamicznego
  • 1/2 granatu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • garść świeżych listków kolendry
  • sól
  • olej do smażenia

Bakłażan duszony i zapiekany z ryżem, harissą i przyprawami to świetny sposób na to warzywo.

Przyrządzony w ten sposób bakłażan jest doskonały. Odpowiednio miękki i przypieczony z wierzchu, a dzięki dodatkowi harissy – wyrazisty i ostry, co jest szczególnie istotne w przypadku tego mdłego z natury warzywa. Za sprawą harissy i innych przypraw to danie idealne także dla wszystkich tych, którzy za bakłażanem co do zasady nie przepadają.

Poniższy przepis pochodzi z nowej książki Jamie Olivera „Superfood na co dzień” (RECENZJA). Zmieniłem w nim kilka szczegółów.

Przede wszystkim, brązowy ryż zastąpiłem ryżem dzikim, który charakteryzuje się takim samym czasem potrzebnym do jego ugotowania. Dzięki temu sprawdził się tu równie dobrze, a gotowa potrawa nabrała dodatkowo wyraźnie ciemniejszej barwy. Poza tym, zrezygnowałem z jogurtu, w związku z czym przepis jest wegański.

Baklazan z harissa L_11

Baklazan z harissa L_10

PRZEPIS:

  1. W żaroodpornym naczyniu (nadającym się do użytku zarówno na kuchence, jak i w piekarniku) rozgrzej trochę oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i kumin. Chwilę podsmaż, po czym wlej trochę wody. Duś ok. 5 minut, aż cebula zmięknie.
  2. Dodaj ryż, wlej bulion, doprowadź do wrzenia, przykryj naczynie i gotuj 10 minut.
  3. W tym czasie harissę rozcieńcz z odrobiną wody. Przekrój bakłażan wzdłuż na pół. Połówki warzywa ponacinaj w płytką kratkę (od strony przecięcia) i oprósz szczyptą soli. Połówki bakłażana posmaruj harissą i ułóż je w garnku (przecięciem do góry), lekko wciskając w ryż. Przykryj naczynie i duś 20 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  5. W tym czasie wypestkuj oliwki i grubo je posiekaj. Przełóż do miski i dodaj do nich przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wlej ocet balsamiczny i wymieszaj.
  6. Po 20 minutach duszenia bakłażana, dodaj do dania zawartość miski (pkt 5).
  7. Włóż naczynie do piekarnika na 30 minut.
  8. Potrawę podawaj posypaną pestkami granatu i listkami kolendry.

Baklazan z harissa L_14

Baklazan z harissa L_07

Baklazan z harissa L_02