Bataty pieczone w soku pomarańczowym.

Na wskroś zimowy, w 100% roślinny smakołyk z batatów, urzekający w swej prostocie. I w pychocie 😉

To bardzo prosty przepis na bataty pieczone w korzennym soku z czerwonych pomarańczy. Słodkie ziemniaki – czyli bataty – lubi chyba każdy. Są bardzo smaczne, łatwo dostępne, niedrogie, sycące, zdrowe (mają też niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki) i można przyrządzić z nich niemal wszystko – od śniadania, przez przystawkę lub obiad, po deser.

Plastry batatów ułożone w jednej warstwie spiekają się od góry, a od spodu duszą się w niesamowicie aromatycznym sosie, który wraz z upływem czasu pieczenia gęstnieje i przekształca się w karmel. Oblepia on bataty i oddaje im pełnię korzennego smaku.

Sos dosładzam syropem daktylowym tylko minimalnie, ponieważ zależy mi na zachowaniu posmaku pomarańczy, dlatego jeśli wolisz mocno słodkie jedzenie, dodaj więcej syropu lub innego słodzidła. Syrop z daktyli możesz zastąpić np. syropem klonowym albo miodem.

W tym przepisie najlepiej sprawdzają się bataty o podłużnym kształcie, które można pokroić w zgrabne, dość regularne plastry o niezbyt dużej średnicy.

Bataty pieczone

Bataty pieczone

Bataty pieczone w soku z pomarańczy – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 średnie podłużne bataty
  • 1 czerwona pomarańcza (lub zwykła)
  • 2 łyżki syropu daktylowego (lub innego syropu albo miodu)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2-3 szczypty gałki muszkatołowej
  • kilka goździków
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Bataty pieczone – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. W misce wymieszaj rózgą sok wyciśnięty z pomarańczy, syrop daktylowy, cynamon, pieprz, gałkę muszkatołową i dobrze rozgniecione w moździerzu goździki.
  3. Bataty obierz ze skórki i pokrój w plastry o grubości mniej więcej 0,5 cm.
  4. Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na papierze plastry batata.
  5. Polej bataty całym sosem i wstaw je do piekarnika na ok. 30-35 minut. Czas pieczenia może różnić się nieco w zależności od odmiany batatów – jest ich bardzo wiele.
  6. Podawaj od razu. Sos możesz wyjeść bezpośrednio z naczynia do zapiekania, taki jest dobry! 🙂

Sprawdź też inne przepisy z batatami.

Bataty pieczone