• 1 kg batatów
  • ok. 80 -100 g suszonych wiśni
  • trochę mielonej łagodnej papryki
  • trochę świeżo startej tonki
  • trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól
  • olej kokosowy do smażenia

Bataty z patelni z suszonymi wiśniami.

Bataty pokrojone w kostkę i smażone lub duszone na niewielkiej ilości tłuszczu – tak najczęściej (zwykle na szybką kolację w tygodniu, po pracy) przyrządzam to doskonałe warzywo.

Bataty miękną, lekko się karmelizują, a ich słodki smak nabiera dodatkowej głębi za sprawą dobranych przypraw; w zależności od nastroju – mniej lub bardziej pikantnych oraz mniej lub bardziej aromatycznych.

Bataty zwykle przyrządzam saute, czasem jednak dorzucam do nich jakiś dodatkowy składnik.

Pyszne, polskie, mocno kwaskowate suszone wiśnie* bardzo dobrze komponują się ze słodkimi ziemniakami, polecam więc przynajmniej od czasu do czasu skusić się na taką właśnie wersję.

W razie potrzeby wiśnie można zastąpić na przykład suszoną miechunką (sprawdź też przepis: DYNIA Z MIECHUNKĄ).

Bataty z wisniami L_01

PRZEPIS:

  1. Bataty obierz ze skóry i pokrój w niewielką kostkę.
  2. W dużej głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć bataty. Dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż pod przykryciem ok. 15-20 minut w zależności od wielkości kawałków ziemniaków.
  3. Co kilka minut przemieszaj bataty, a na 5 minut przed końcem smażenia dodaj suszone wiśnie.

*Polecam suszone wiśnie na wagę, dostępne w Hali Mirowskiej. Są nie tylko bardzo smaczne, wyraźnie kwaskowate i niedosładzane, ale też zaskakująco soczyste.

Bataty z wisniami L_04

Bataty z wisniami L_03