• 4 duże bataty (wyszorowane)
  • ok. 100 g prosciutto
  • ok. 100 g twardego sera dobrej jakości
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • 2 papryczki chilli (różnokolorowe)
  • 1/2 pęczka dymki
  • oliwa extra vergine

Bataty zapiekane z serem i prosciutto.

Bataty zapiekane z serem i prosciutto – niezwykle aromatyczne, kremowe i pyszne. Bataty z pieca rządzą!

Uwielbiam bataty, a zdecydowanie najlepsze są te z piekarnika. Pieczone w całości bataty przypominają trochę dynię piżmową (butternuta) i tak jak dynia po upieczeniu stają się idealnie miękkie i kremowe, a ich miąższ znakomicie odchodzi od skórki.

W tak przyrządzonych batatach zakochasz się od pierwszego kęsa i będziesz wracać do tego przepisu regularnie. To świetny pomysł zarówno na obiad czy szybki lunch, jak i na imprezową przekąskę. A dodatkowo, dzięki bezproblemowej dostępności wszystkich składników, możesz korzystać z tej receptury od stycznia do grudnia i uszczęśliwiać w ten sposób rodzinę, znajomych, przyjaciół, samego siebie… kogo tylko chcesz :-)

Sprawdź też inne fajne przepisy z batatami na każdą porę roku, w tym m.in. bataty zapiekano na słodko, bataty pieczone z mozzarellą, sałatkę z batatów i makrelijajecznicę z batatami, curry, frytki z batatów, dhal z batatami, pizzę z batatami, zapiekankę z jabłkami na cydrze oraz idealny pasztet z batatami.

Bataty zapiekane z serem i prosciutto

Bataty zapiekane z serem i prosciutto

Bataty zapiekane z serem i prosciutto – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. Natrzyj bataty oliwą, oprósz solą, ułóż na blasze do pieczenia (ZOBACZ) i wstaw do piekarnika na ok. 75 minut.
  3. Wyjmij bataty z piekarnika, przekrój na pół i ułóż połówki na blasze. Bataty powinny być w środku idealnie miękkie, a skórka powinna odchodzić od miąższu.
  4. Na każdej połówce ułóż porcję prosciutto i świeżo startego sera. Dopraw pieprzem i papryką (ZOBACZ).
  5. Wstaw do piekarnika pod górny grill, aż ser ładnie się rozpuści (ok. 10 minut).
  6. Bataty podaj z posiekanymi papryczkami chilli i dymką.

Smacznego!

Warto wiedzieć:

Bataty występują w ok. 400 odmianach, o różnej barwie skórki – od fioletowej, przez czerwoną, pomarańczową i żółtą, do białej. Miąższ także może mieć różne wybarwienie, w zależności od odmiany – białe, pomarańczowe lub żółte. Czerwona odmiana batatów to znakomite źródło drogocennego likopenu (w który bogate są również pomidory). Z kolei fioletowe zawierają antocyjany – silne antyoksydanty (przeciwutleniacze). Odmiany o żółtym miąższu są pełne karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Poza tym, bataty zawierają sporo związków mineralnych, w tym m.in. wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo, jod oraz witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

Bataty zapiekane z serem i prosciutto

Bataty zapiekane z serem i prosciutto

Bataty zapiekane z serem i prosciutto