• 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (Provena)
  • ½ szklanki kaszy jaglanej surowej
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • 2 kopiaste łyżki tahini
  • 2 łyżki chia
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 100 g dowolnych zmielonych orzechów
  • 25 suszonych śliwek (tu: wędzonych)
  • 0,75 (3/4) szklanki wrzącej wody
  • ¼ szklanki ziarna konopi
  • ¼ szklanki siemienia lnianego
  • szczypta soli

Batony bakaliowe z prażoną jaglanką i tahini.

Musli batony to świetna, poręczna alternatywa dla domowej granoli* (SPRAWDŹ PRZEPIS). Doskonale nadają się zwłaszcza jako przekąska na wynos, którą można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, w podróż albo na spacer.

Jednym ze składników batonów jest surowa kasza jaglana. Nie ma potrzeby wcześniej jej gotować, ponieważ kasza świetnie praży się w piekarniku, a gotowa – uprażona – przypomina ekspandowany amarantus. Jest chrupka i bardzo smaczna.

Tym razem batony są mało słodkie – jako łącznika składników (puree) użyłem suszonych wędzonych śliwek. Jeśli wolisz słodsze smaki, zastąp śliwki daktylami Medjool, rodzynkami albo suszonymi niesiarkowanymi morelami. Batonów lepiej nie dosładzać w inny sposób – dzięki temu będą zdrowsze.

Ziarno konopi jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego roślinnego białka, a dodatkowo konopia nie zawiera skrobi.

Sprawdź też inne przepisy na BATONY MUSLI

Batony musli L_10

Batony musli L_02

PRZEPIS na 12 sztuk

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.
  3. Śliwki wędzone zalej wrzątkiem, odstaw na pół godziny i zmiksuj wraz z wodą, w której się moczyły.
  4. Połącz suche składniki z mokrymi, dodaj tahini, po czym dokładnie wymieszaj (najlepiej dłońmi) do pełnego połączenia masy.
  5. Przełóż do naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia i dokładnie ugnieć (ZOBACZ).
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Piecz 15 minut (grzanie góra – dół), po czym ostatnie 10 minut – pod górną grzałką.
  7. Upieczoną masę odstaw do ostygnięcia (w naczyniu) na ok. pół godziny.
  8. Jeszcze ciepłą masę podziel na kwadraty i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Jeden baton – ok. 300 kcal.

Batony możesz przechowywać w pojemniku na pieczywo do 2 tygodni.

Batony musli L_03

Batony musli L_06

Batony musli L_01