• 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • łyżka ziaren konopi
  • 2 łyżki chia
  • 2 kopiaste łyżki surowego kakao
  • 25 g mąki konopnej
  • 50 g mąki słonecznikowej
  • 16 świeżych daktyli izraelskich
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2/3 szklanki wody

Batony musli z daktylami, chia, jaglanką i surowym kakao.

Jeszcze jeden przepis na błyskawiczne w przygotowaniu i bezkonkurencyjne w smaku batony musli.

Musli batony to świetna, poręczna alternatywa dla domowej granoli* (SPRAWDŹ PRZEPIS). Doskonale nadają się zwłaszcza jako przekąska na wynos, którą można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, w podróż albo na spacer.

Dzięki daktylom są słodkie, miękkie i lekko wilgotne, a dodatek dobrego aromatycznego kakao nadaje im mocno czekoladowego smaku.

Daktyle, z których powstaje puree łączące masę możesz zastąpić dowolną inną mieszanką suszonych owoców w zmiennych proporcjach. Jeśli wolisz, użyj rodzynek, suszonych niesiarkowanych moreli albo wiśni – co akurat masz pod ręką. Konopia (mąka i ziarno) to bardzo dobre źródło roślinnego łatwo przyswajalnego białka; mąka konopna ma ten dodatkowy plus, że w ogóle nie zawiera skrobi.

Jednym ze składników jest też surowa kasza jaglana. Nie ma potrzeby wcześniej jej gotować, ponieważ kasza świetnie praży się w piekarniku, a gotowa – uprażona – przypomina ekspandowany amarantus. Jest chrupka i bardzo smaczna. Polecam!

Kakaowe batony z jaglanką L_02

Z podanych proporcji otrzymasz 9 batonów. Jeden baton ma ok. 350 kcal.

image

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

2. Wypestkowane daktyle i wodę zmiksuj w ręcznym robocie kuchennym na krem (ZOBACZ –> w przepisie na krem używam 1/4 szklanki wody, ponieważ krem z przeznaczeniem na smarowidło do naleśników czy placków powinien być nieco gęstszy).

3. Przełóż krem do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj – najlepiej dłońmi. Możesz użyć lateksowych rękawiczek przeznaczonych do kontaktu z żywnością – wtedy masa mniej będzie kleić się do dłoni.

4. Przełóż masę bakaliową do płaskiego naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia (tu: naczynie o wymiarach 17 x 17 cm), wyrównaj i starannie ugnieć (ZOBACZ).

5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 25-30 minut i piecz, aż masa lekko się zrumieni.

6. Upieczoną masę odstaw do ostygnięcia (w naczyniu) na ok. 20-30 minut.

7. Jeszcze ciepłą masę podziel na kwadraty (tu: 9 sztuk – ZOBACZ) i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Kakaowe batony z jaglanką L_04

Kakaowe batony z jaglanką L_01