• 1,5 szklanki wody mineralnej
  • 1/3 szklanki kremu kokosowego
  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 łyżki odtłuszczonego mielonego lnu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 2 szklanki truskawek (pokrojonych)
  • 10 orzechów brazylijskich
  • pieprz (opcjonalnie)
  • olej kokosowy nierafinowany

Pyszna zapiekana owsianka z truskawkami i orzechami.

Bazę tej owsianki stanowią bezglutenowe płatki owsiane*. W porównaniu ze zwykłymi płatkami owsianymi (bez bezglutenowego certyfikatu) te są wyraźnie delikatniejsze i szybciej miękną pod wpływem wilgotnych dodatków. Organiczny krem kokosowy to 100% czysty miąższ kokosowy bez dodatków, który jest bardzo dobrym zamiennikiem mleka kokosowego (łatwo rozpuszcza się w wodzie).

Pieprz świetnie podkreśla smak truskawek, ale jeśli dla Ciebie to zbyt ekstrawaganckie połączenie, możesz go pominąć.

Owsianka nie zawiera glutenu, laktozy ani cukru. Polecam!

Z podanych ilości składników otrzymasz 6 porcji. Jedna porcja ma ok. 250 kcal. Owsiankę możesz upiec także w jednym większym naczyniu, np. do tarty.

SPRAWDŹ TEŻ DRUGI PRZEPIS NA OWSIANKĘ Z PIECA

Owsianka truskawki z pieca L_03

Owsianka truskawki z pieca L_07

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Posiekaj orzechy brazylijskie. Truskawki opłucz, usuń szypułki i pokrój owoce na małe kawałki.
  3. W małym garnku zagotuj 1,5 szklanki wody mineralnej. Do wrzącej wody dodaj krem kokosowy (ZOBACZ TUTAJ). Zdejmij garnek z ognia i wymieszaj dokładnie krem z wodą.
  4. W misce wymieszaj suche składniki: bezglutenowe płatki owsiane (użyłem TAKICH), odtłuszczony mielony len i posiekane orzechy brazylijskie.
  5. Do miski z suchymi składnikami dodaj wodę z kremem kokosowym. Wymieszaj dokładnie.
  6. Dodaj truskawki, pastę z wanilii, sól i (ewentualnie) miód. Wymieszaj.
  7. Naczynka do zapiekania (tu: 6 naczynek o średnicy 11 cm) natłuść nierafinowanym olejem kokosowym (olej można zastąpić masłem).
  8. Przełóż masę owsiankową do naczynek. Masa powinna mieć grubość ok. 2 cm. Oprósz każdą porcję świeżo zmielonym pieprzem.
  9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut (ZOBACZ FILM).
  10. Odstaw do ostygnięcia. Pieczoną owsiankę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

*Bezglutenowe płatki owsiane oraz krem kokosowy kupisz w sklepie z żywnością dla alergików SIN GLUTEN (Al. Wojska Polskiego 41 w Warszawie), o którym pisaliśmy TUTAJ.

Owsianka truskawki z pieca L_05

Owsianka truskawki z pieca L_06