- 3 jajka
- 285 ml maślanki
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 50 g pestek dyni
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 3 i 1/4 szklanki mąki z pestek dyni (ok. 370 g)
- 1 łyżka suchych drożdży
Przepis na niskokaloryczny chleb z bezglutenowej mąki dyniowej.
Chleby bezglutenowe to chleby z zaczynem drożdżowym, które nie zawierają glutenu, czyli białka wchodzącego w skład pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta.
Chleb z mąki dyniowej smakuje specyficznie – bardzo dyniowo. Pod względem intensywności smaku, wynikającej z użycia określonego typu mąki, przypomina trochę pieczywo z mąki gryczanej.
Mąka dyniowa, otrzymywana z odtłuszczonych pestek dyni, jest niskokaloryczna – w 100 g produktu zawiera tylko 153 kcal, a więc przeszło o połowę mniej niż zwykła mąka pszenna (pszenna to ok. 350 kcal w 100 g). Więcej o różnych typach mąki bezglutenowej przeczytacie TUTAJ.
1. W pojemniku umieśćcie po kolei wszystkie składniki – mąkę, jajka, maślankę, mleko, sok z cytryny, miód, olej, sól, suche drożdże oraz pestki dyni. Składników nie trzeba wcześniej mieszać.
2. Wstawcie pojemnik do wypiekacza i nastawcie program „pieczywo bezglutenowe” (u mnie: 2,5 godziny).
Smacznego!
*upieczony w wypiekaczu Morphy Richards od Rossi.pl (model 48319)
Na pewno zrobię, bo mam opakowanie tej mąki:)
A mógłby Pan podpowiedzieć, jak długo i w jakiej temperaturze należy piec ten chleb w zwykłym piekarniku? (nie mam wypiekacza)