• 20 g jagód goji
  • 60 g ekspandowanego amarantusa*
  • 140 g suszonych owoców (tu: daktyle izraelskie,
  • figi i morele niesiarkowane)
  • 100 g orzechów brazylijskich
  • 25 g orzechów włoskich
  • 25 g prażonych solonych migdałów
  • 150 g gorzkiej czekolady (tu: Callebaut, 80% kakao)
  • 60 g nierafinowanego oleju kokosowego (ok. 3 łyżki, przed rozpuszczeniem)

 

Słodki tiffin z bakalii, nasion amarantusa i gorzkiej czekolady.

Klasyczny tiffin to deserowa przekąska z bakalii i pokruszonych herbatników zatopionych w czekoladzie, często dodatkowo pokryta z wierzchu cienką warstwą (zwykle mlecznej) czekolady.

W mojej wersji przepisu na tiffin, pełen orzechów i suszonych owoców, zamiast herbatników pojawia się amarantus, a czekolada jest rzecz jasna gorzka (80% kakao).

Tiffin przygotowuje się całkowicie na zimno, bez użycia piekarnika, dzięki czemu nie trzeba mu poświęcać zbyt wiele czasu, a efekt końcowy jest naprawdę świetny. Leniwce mogą przespacerować się po niego do jednej z krajowych sieciowych kawiarni, ale tego rozwiązania nie polecam; zdecydowanie lepiej przygotować go samodzielnie w domu. Taki wypasiony domowy tiffin, wypakowany słodkimi figami, morelami i ciągnącymi się jak toffi najlepszymi na świecie izraelskimi daktylami, z kruchymi kawałkami orzechów i solonych migdałów bije na głowę swych kawiarnianych kuzynów, w których najczęściej są tylko rodzynki, pokruszone ciasteczka i mleczna czekolada.

Prażone solone migdały znakomicie komponują się z gorzką czekoladą i słodkimi suszonymi owocami. Jeśli jednak nie masz ich pod ręką, użyj zwykłych migdałów (najlepiej wcześniej zblanszowanych) i dodaj szczyptę soli.

Tiffin L_04

Z podanych ilości składników otrzymasz 9 porcji. Jedna porcja waży ok. 55-60 g i ma ok. 340 kcal.

Sprawdź też przepis na tiffinowe babeczki: TUTAJ

Urban cookie L_07

 

PRZEPIS:

1. Orzechy brazylijskie upraż na suchej teflonowej patelni. Pozbądź się skórek, które odejdą od orzechów podczas prażenia.

2. Figi, daktyle i morele pokrój na małe kawałki.

3. Orzechy i migdały posiekaj.

4. Orzechy i suszone owoce wymieszaj dokładnie w misce. Dodaj amarantus i ponownie wymieszaj.

5. W niedużym rondlu podgrzej i rozpuść 100 g czekolady oraz nierafinowany olej kokosowy. Wymieszaj dokładnie do pełnego połączenia składników.

6. Zawartość rondla przelej do miski z wymieszanymi suchymi składnikami (z bakaliami i amarantusem). Mieszaj dokładnie do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowa masa powinna wyglądać tak: ZOBACZ.

7. Przełóż masę do płaskiego naczynia (tu: 17 cm x 17 cm), wyłożonego papierem do pieczenia i dokładnie ugnieć.

8. Podgrzej i rozpuść w rondlu pozostałe 50 g czekolady, wylej na wierzch masy i rozprowadź na całej powierzchni deseru – ZOBACZ.

9. Wstaw tiffin do lodówki na minimum 5 godzin (najlepiej na całą noc).

10. Po wyjęciu z lodówki odstaw tiffin na pół godziny zanim podzielisz go na porcje – ZOBACZ. Przed pokrojeniem zanurz nóż w gorącej wodzie – dzięki temu deser będzie się mniej kruszył.

Deser możesz przechowywać w lodówce do 10 dni.

Smacznego!

PS. Nazwaliśmy go „ciacho wielka dobroć” ;-)

Tiffin L_01

Tiffin L_08

*Amarantus kupisz np. w sklepie z żywnością dla alergików SIN GLUTEN (Al. Wojska Polskiego 41 w Warszawie), o którym pisaliśmy TUTAJ.