• ok. 600 g bobu (waga bez skórki)
  • ok. 300 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • ok. 6 marynowanych papryk piquillo
  • 150 g fety z koziego mleka (tu: marynowana w oleju; może być też zwykła)
  • 2 garście nerkowców
  • 1/2 cytryny
  • 2 suszone papryczki piri-piri
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • trochę kiełków rzodkiewki

Bób duszony z fetą i pomidorkami koktajlowymi.

Błyskawiczne, jednogarnkowe danie z kilku prostych składników.

W przestworzach zamrażarki odnalazłem dwa dodatkowe pojemniki z bobem zamrożonym latem zeszłego roku. Byłem przekonany, że wszystko już pożarte, a tu proszę… lubię takie niespodzianki 🙂

Przy okazji polecam wpis: Jak gotować i mrozić bób? W sezonie warto skorzystać rzecz jasna z dostępności świeżego bobu – taki jest najsmaczniejszy.

Latem pomidorki koktajlowe z powodzeniem można zastąpić dojrzałymi w słońcu malinówkami, choć warto mieć na uwadze, że takie pomidory zapewne puszczą na patelni więcej soku.

Uzupełnieniem tego prostego i uwielbianego przez nas dania są zawsze doskonałe i niezwykle uniwersalne papryczki piquillo, które można nadziewać, zapiekać, dodawać do sałatek albo – tak jak w tym przypadku – dorzucać do jednogarnkowych potraw na bazie sezonowych warzyw. Ostrość portugalskich papryczek piri-piri (chluby Algarve) równoważy sok z cytryny.

Feta z koziego mleka marynowana w oleju to składnik opcjonalny, który dodatkowo podkręca całość i czyni ją daniem bardziej sycącym. Jeśli lubisz prawdziwe manufakturowe sery wysokiej jakości i szukasz polskich niszowych produktów spożywczych, w których wytworzenie ktoś włożył pasję i serce, sprawdź ten adres: internetowy targ żywności lokalnej. Znajdziesz tam nie tylko polski lokalny nabiał, ale też m.in. ekologiczne oleje (mój faworyt to olej z gorczycy), chleby i inne wypieki – także bezglutenowe, soki, musy owocowe – w tym bez cukru, konfitury, miody i sporo innych produktów.

Bob z pomidorkami koktajl L_05

Bob z pomidorkami koktajl L_02

PRZEPIS:

  1. Na dno głębokiej rozgrzanej patelni wlej trochę oliwy i wrzuć ugotowany bób (obrany ze skórki). Smaż przez 2-3 minuty, mieszając.
  2. Dodaj rozkruszone papryczki piri-piri, pokrojone pomidorki koktajlowe, piquillo, nerkowce, mieloną paprykę oraz pieprz. Smaż przez kolejne 3 minuty lub nieco dłużej, aż pomidorki zmiękną.
  3. Pod koniec smażenia wlej sok z cytryny, dodaj fetę i dopraw odrobiną soli.
  4. Porcje skrop oliwą i podaj z kiełkami rzodkiewki.

Bob z pomidorkami koktajl L_04

Bob z pomidorkami koktajl L_06