• 1 kg bobu (ze skórką)
  • 300 g szpinaku (najlepiej młodego)
  • ok. 100-150 g jarmużu
  • pęczek mangolda (ok. 300 g)
  • 500 g pomidorków cherry (tu: żółtych)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Pyszne duszone warzywa liściaste, bób i słodkie pomidorki. Pełnia lata na talerzu!

To – moim zdaniem – kwintesencja wegetariańskiej kuchni. Mnóstwo – zawsze im więcej tym lepiej – pełnych smaku sezonowych warzyw. Tyle wystarczy.

Użyłem szpinaku, jarmużu i mangolda, czyli buraka liściowego, ale możesz wykorzystać także inne warzywa liściaste. Łodygi mangolda podsmażyłem, by nadać potrawie więcej dodatkowych nut smakowych (z patelni smakują inaczej niż ugotowane), ale możesz też po prostu je odciąć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować wraz z liśćmi.

Jako że pora roku jest sprzyjająca, użyłem młodego świeżego szpinaku, który dodałem bezpośrednio na patelnię. Jeśli dysponujesz starszym szpinakiem, możesz wcześniej blanszować go przez chwilę we wrzątku. Nie rób tego razem z jarmużem i mangoldem, ponieważ szpinak, żeby zmięknąć, potrzebuje znacznie mniej czasu.

To z założenia samodzielne danie główne, ale jeśli nie zależy Ci na jego wegetariańskim charakterze, możesz wykorzystać je również jako dodatek do delikatnego mięsa lub ryby.

Warzywa w takiej ilości zajmują sporo miejsca, dlatego warto użyć naprawdę dużego rondla. Jeśli takiego nie posiadasz, możesz podsmażyć na patelni łodygi mangolda, bób, czosnek i pomidorki, a w garnku zblanszować jarmuż, liście mangolda i szpinak (szpinak dodaj pod koniec gotowania). Na koniec wszystko wymieszaj w sporej misce.

Bob jarmuz szpinak L_01

PRZEPIS:

1. Zagotuj wodę, wrzuć bób do wrzątku, zmniejsz ogień i gotuj ok. 2-3 minuty. Ugotowany bób przelej zimną wodą i obierz ze skórki.

2. Oderwij z liści jarmużu twarde łodygi i odetnij liście mangolda od łodyg. Gotuj we wrzątku aż zmiękną (ok.10 minut).

3. W największym rondlu, jaki posiadasz, podsmaż pod przykryciem pokrojone na mniejsze kawałki łodygi mangolda, co jakiś czas mieszając aż zmiękną.

4. Rozetrzyj czosnek z solą płaską stroną noża na pastę.

5. Gdy łodygi będą miękkie, dodaj czosnek i bób i podsmaż przez chwilę.

6. Dodaj ugotowane liście jarmużu i mangolda i podduś przez chwilę.

7. Następnie dodaj szpinak i pomidorki koktajlowe. Całość duś mieszając aż potrawa (w tym dodane na końcu pomidorki) się ogrzeje, a liście szpinaku stracą objętość, ale zachowają kształt. Dopraw pieprzem i solą.

Smacznego!

Bob jarmuz szpinak L_10

Bob jarmuz szpinak L_09