• 0,5 kg świeżego bobu
  • 2 małe młode cukinie (lub jedna większa)
  • 9 małych pomidorów malinowych (ok. 0,5 kg, można użyć większych malinówek albo pomidorków koktajlowych)
  • ok. 150 g hiszpańskich czarnych oliwek z pestkami (tu: Masrojana)
  • 4-5 filecików anchois
  • sól, pieprz
  • mielona ostra papryka
  • mielona suszona wędzona papryka
  • natka fenkułu (albo koperek / pietruszka)
  • olej do smażenia (tu: rzepakowy)

Pyszny, świeży bób z krótko duszoną cukinią w sosie z soczystych malinówek. Świetne połączenie, polecam!

To bardzo szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu danie. Jak zawsze, możesz modyfikować je po swojemu, ale postaraj się nie rezygnować z malinówek, których smak jest zdecydowanie głębszy niż zwykłych pomidorów; dzięki nim sos jest po prostu znacznie lepszy.

W braku innych opcji możesz oczywiście użyć zwykłych pomidorów lub na przykład pomidorków koktajlowych, pamiętaj jednak, że w tym drugim przypadku sosu na patelni będzie znacznie mniej. Anchois pasuje to idealnie, a w związku z tym, że zgodnie ze swoim przeznaczeniem pełni rolę przyprawy, w smaku raczej go nie poczujesz. Jeśli jednak za anchois generalnie nie przepadasz, po prostu z nich zrezygnuj.

Podany czas gotowania dotyczy młodego bobu. Jeśli dysponujesz starszym i większym, być może trzeba będzie blanszować go dłużej – dlatego, zanim odcedzisz całość sprawdź, czy skórka dobrze odchodzi i czy bób jest miękki.

Bob z cukinia L_03

PRZEPIS:

1. Blanszuj bób we wrzątku przez 2 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórki.

2. Cukinie przekrój wzdłuż na pół i pokrój na plastry. Jeśli używasz większej cukinii, możesz usunąć gniazdo nasienne. Pomidory pokrój na kawałki.

3. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, dodaj anchois. Podsmaż przez chwilę, aż anchois zacznie się rozpuszczać.

4. Dodaj pomidory i cukinie. Dopraw solą (jeśli zamiast czarnych oliwek, użyjesz zielonych, pamiętaj, że są bardziej słone), pieprzem i dwoma rodzajami mielonej papryki.

5. Duś, mieszając, a kiedy pomidory zaczną się rozpadać i zacznie tworzyć się sos, dodaj na patelnię oliwki.

6. Duś całość kilka minut, aż większość pomidorów całkiem się rozpadnie, a cukinia zmięknie. Dodaj bób i duś jeszcze przez minutę.

7. Zdejmij rondel z ognia, spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Dodaj posiekaną natkę fenkułu (ZOBACZ), wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Bob z cukinia L_02

Bob z cukinia L_04