• ok. 600 g bobu (ok. 300 g po obraniu ze skórki)
  • ok. 200 g sezonowanej ricotty (z koziego mleka)
  • duża garść listków bazylii
  • 1 łyżeczka nasion białej gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 suszona papryczka piri piri
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • olej z gorczycy
  • olej do smażenia

Bób z grillowanym serem.

Sezonowych przepisów z bobem w roli głównej ciąg dalszy.

Tym razem przepyszne zielone fasolki stanowią bazę ekspresowego dania, w którym łączę bób, podsmażony w aromatycznych ziołach, z doskonałą sezonowaną (twardą) ricottą z koziego mleka, która doskonale nadaje się do grillowania.

Do zrobienia prostego ziołowego sosu używam tym razem bazylii, ale możesz sięgnąć też po inne zioła, np. miętę, pietruszkę lub kolendrę.

Na koniec skrapiam bób olejem gorczycowym, który ma znakomity ostry smak, a dodatkowo współgra z gorczycą dodaną do sosu.

Sprawdź też inne przepisy z bobem.

Bób z grillowanym serem

Bób z grillowanym serem – PRZEPIS:

  1. Ugotuj bób (Jak gotować i mrozić bób?) i obierz ze skórki.
  2. W moździerzu utrzyj bazylię wraz z oliwą, solą, pieprzem, gorczycą, kolendrą i papryczką, aż uzyskasz sos o konsystencji pesto.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć bób. Podsmaż przez chwilę, po czym dodaj sos z moździerza. Duś przez 2 minuty, aż składniki podgrzeją się.
  4. Kozi ser (tu: sezonowana ricotta z koziego mleka) pokrój w grube plastry i natłuść niewielką ilością oliwy.
  5. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmaż ser z dwóch stron.
  6. Bób podaj z grillowanym serem. Danie skrop wyrazistym w smaku olejem z gorczycy lub oliwą extra vergine.

Bób z grillowanym serem

Bób z grillowanym serem