• 500 g bobu
  • 250-300 g oliwek różnych odmian (z pestkami)
  • duża garść listków świeżej mięty
  • kilka filecików anchois
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 cytryny
  • pieprz
  • masło i olej do smażenia
  • oliwa extra vergine

Bób smażony z oliwkami i miętą.

To bardzo proste danie z użyciem tylko dwóch głównych składników. Poza sezonem to również dobra okazja, by użyć zamrożonego w lecie bobu. Bób mrozi się znakomicie – wystarczy krótko go zblanszować, następnie usunąć skórkę i przełożyć do pojemników (ZOBACZ). Po rozmrożeniu bób można jeść na zimno bez dalszej obróbki cieplnej (np. w sałatkach) albo wykorzystać właśnie w tego typu potrawach, w których nabiera autentycznego blasku i pełni smaku.

Użyj najlepszych możliwych oliwek z pestkami, najlepiej różnych odmian – większych, mniejszych, zielonych, kalamata, arbequina, etc. Dzięki temu danie będzie smakować i wyglądać jeszcze lepiej. Różne odmiany oliwek dostępne są na wagę w coraz większej liczbie sklepów i na targach.

Anchois dodaje całości wspaniałego smaku, ale jeśli za nimi nie przepadasz albo chcesz przyrządzić danie wegańskie, po prostu je pomiń. W tym drugim przypadku zrezygnuj również z masła.

Bob z oliwkami L_13

Bob z oliwkami L_10

PRZEPIS:

  1. Jeśli używasz świeżego bobu, ugotuj go (ok. 2-3 minut), ostudź i obierz ze skórki. Jeśli używasz mrożonego, przejdź od razu do pkt 2.
  2. Na dużej patelni rozgrzej masło i olej, dodaj anchois i posiekaną papryczkę chilli. Mieszaj, aż fileciki niemal całkiem się rozpadną.
  3. Wrzuć na patelnię oliwki i smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Wrzuć na patelnię bób oraz tymianek. Zamieszaj i smaż całość jeszcze przez 3-4 minuty. Dopraw pieprzem, wlej sok z cytryny i smaż jeszcze chwilę.
  5. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj grubo posiekaną miętę, skrop oliwą i podawaj.

Bob z oliwkami L_08

Bob z oliwkami L_07

Bob z oliwkami L_03