- 500 g bobu
- 250-300 g oliwek różnych odmian (z pestkami)
- duża garść listków świeżej mięty
- kilka filecików anchois
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 papryczka chilli
- 1/2 cytryny
- pieprz
- masło i olej do smażenia
- oliwa extra vergine
Bób smażony z oliwkami i miętą.
To bardzo proste danie z użyciem tylko dwóch głównych składników. Poza sezonem to również dobra okazja, by użyć zamrożonego w lecie bobu. Bób mrozi się znakomicie – wystarczy krótko go zblanszować, następnie usunąć skórkę i przełożyć do pojemników (ZOBACZ). Po rozmrożeniu bób można jeść na zimno bez dalszej obróbki cieplnej (np. w sałatkach) albo wykorzystać właśnie w tego typu potrawach, w których nabiera autentycznego blasku i pełni smaku.
Użyj najlepszych możliwych oliwek z pestkami, najlepiej różnych odmian – większych, mniejszych, zielonych, kalamata, arbequina, etc. Dzięki temu danie będzie smakować i wyglądać jeszcze lepiej. Różne odmiany oliwek dostępne są na wagę w coraz większej liczbie sklepów i na targach.
Anchois dodaje całości wspaniałego smaku, ale jeśli za nimi nie przepadasz albo chcesz przyrządzić danie wegańskie, po prostu je pomiń. W tym drugim przypadku zrezygnuj również z masła.
PRZEPIS:
- Jeśli używasz świeżego bobu, ugotuj go (ok. 2-3 minut), ostudź i obierz ze skórki. Jeśli używasz mrożonego, przejdź od razu do pkt 2.
- Na dużej patelni rozgrzej masło i olej, dodaj anchois i posiekaną papryczkę chilli. Mieszaj, aż fileciki niemal całkiem się rozpadną.
- Wrzuć na patelnię oliwki i smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Wrzuć na patelnię bób oraz tymianek. Zamieszaj i smaż całość jeszcze przez 3-4 minuty. Dopraw pieprzem, wlej sok z cytryny i smaż jeszcze chwilę.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj grubo posiekaną miętę, skrop oliwą i podawaj.
Wiem,ze to może niegrzeczne ale zaryzykuje.
Kiedy będą wyniki konkursu? A może juz są tylko nie będą one publikowane?
Pytam bo informacja w poście wprowadziła mnie w lekka konsternacje (wyniki do 3 kwietnia)
Pozdrawiam ?
Kto pyta – nie błądzi;-) Nie zdążyłem, wyniki będą dziś wieczorem, pozdrawiam
Czy dzisiaj będą wyniki konkursu?
Już są.
Niektóre dania/produkty lubię przyrządzone ‚klasycznie’, jak tartą marchewkę, ziemniaki z kapustą czy świątecznę sałatkę jarzynową :D, ale ten przepis brzmi 100x smaczniej od zwykłego, gotowanego bobu ze śmietaną/jogurtem. Sam bób nawet lubię, a ten, w połączeniu z oliwkami i anchois.. mniam! Nie wpadłabym na to żeby do tego strączka dodać te małe słone rybki :) Chyba z łatwością namowię na to moją mamę :D
:-) Ja z kolei nigdy nie próbowałem bobu z jogurtem czy śmietaną:-) Polecam też inne pomysły na dania z bobem: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/tag/bob/
Uwielbiam młody bób i czekam z utęsknieniem na sezon. W tym roku może też sobie zamrożę?
Pięknie wygląda :-) Rewelacja do lunchboxa :-)
Zazdrość!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Muszę się w końcu zebrać w sobie i też zacząć mrozić
Za Twoją namową w lecie zamroziłam kilka kilogramów bobu i wczoraj wieczorem skorzystałam z tego przepisu. Świetne danie, proste, bardzo smaczne, a do tego pięknie się prezentuje. Dzięki za przepis.
Rewelacja, zrobiłam wczoraj. Pyszne, lekkie, świeże danie, idealne na lato. Polecam, kto jeszcze nie robił. Mięty warto dodać DUŻO:)
:-) świetnie, smacznego!