Bób z ziołami i serkiem labneh.

Ziołowy, aromatyczny bób oraz labneh, czyli pyszny serek jogurtowy domowej roboty tworzą razem proste, apetyczne, soczyście zielone danko, które możesz podać zarówno na lunch, jak i na śniadanie lub jako kolację na ciepło.

W razie potrzeby bób możesz zastąpić zielonym groszkiem (w sezonie najlepiej świeżym, poza sezonem może być mrożony).

Jeżeli nie zużyjesz całej przygotowanej do bobu pasty ziołowej, możesz wykorzystać ją jako sos/pesto do innych potraw. Dopraw ją ewentualnie np. parmezanem lub pecorino i dodaj do ryżu, kaszy, makaronu, sałatki, naleśników na ostro, etc.

Bób z ziołami i serkiem labneh

Bób z ziołami i serkiem labneh – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1/3 dużego pęczka koperku
  • 1/3 dużego pęczka mięty
  • 1/3 dużego pęczka natki pietruszki
  • 1/2 dużego pęczka kolendry
  • 1,5-2 cytryny (organiczne, niewoskowane – kupuję pod Halą Mirowską)
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • 500 g bobu (u mnie: zamrożony latem, bez skórki – Jak mrozić bób?)
  • domowy labneh w pikantnej wersji (z papryczkami piri piri, pieprzem i solą)

Bób z ziołami i serkiem labneh – PRZEPIS:

  1. Przygotuj labneh według tego przepisu. Jogurt przypraw tak jak lubisz (ja użyłem 2 papryczek piri piri, 1 kopiastej łyżeczki różowego pieprzu, 2 szczypt czarnego pieprzu i odrobiny soli z szafranem i pomarańczą), po czym odcedzaj go w lodówce przez ok. 4 dni – ZOBACZ. Następnie uformuj serek w kulki wielkości trufli.
  2. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny (niewoskowanej!).
  3. W malakserze zmiksuj listki mięty, koperek, pietruszkę i kolendrę wraz z większością łodyg oraz oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotowa pasta pod względem konsystencji powinna przypominać pesto. Nie doprawiam pasty ostrymi przyprawami, ponieważ labneh z pieprzem i piri piri jest wystarczająco ostry.
  4. Jeśli używasz mrożonego bobu podsmaż go przez chwilę na oliwie i przełóż do miski. Jeśli używasz bobu świeżego (w sezonie), po ugotowaniu (wystarczą ok. 3 minuty) obierz go ze skórki i przełóż do miski.
  5. Do bobu dodaj ziołową pastę i wymieszaj. Przełóż bób na talerze lub półmisek.
  6. Labneh uformuj w kulki wielkości trufli i ułóż na zielonych fasolkach bobu.
  7. Skrop danie oliwą i oprósz świeżo startą skórką z cytryny oraz koperkiem.

Bób z ziołami i serkiem labneh

Bób z ziołami i serkiem labneh

Bób z ziołami i serkiem labneh