• Na 10-12 placków:
  • 250g chudego twarogu
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki drobnoziarnistego cukru trzcinowego
  • ok. 200 g borówek amerykańskich
  • trochę utartej gorzkiej czekolady do dekoracji

Placki borówkowe z chudego twarogu.

Warto użyć do nich borówek amerykańskich zamiast jagód leśnych – borówki są znacznie bardziej wytrzymałe od jagód, a przez to mniej wrażliwe na obróbkę cieplną.

PRZEPIS:

1. Oddziel żółtka od białek.

2. Do żółtek dodaj pokruszony ser, mąkę i cukier; całość wymieszaj.

3. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę i dodaj razem z borówkami do masy serowej (zostaw trochę borówek do dekoracji). Całość wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, tak by białkowa piana nie opadła, a borówki pozostały w całości.

4. Lekko natłuść patelnię, zbierając papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu i smaż placki z obu stron, aż osiągną oczekiwany stopień zrumienienia. Uważaj, bowiem placki smażą się szybko. Gotowe placki trzymaj w ciepłym miejscu, dopóki nie usmażysz wszystkich.

5. Placki ułóż na talerzu. Talerz udekoruj borówkami, a placki oprósz dodatkowo odrobiną startej na tarce albo posiekanej gorzkiej czekolady.

Smacznego!

 

boroowy