• ok. 400 g małych młodych ziemniaków (tu: francuskie)
  • ok. 500 g brukselki
  • ok. 20 zielonych oliwek z pestkami (Manzanilla, De Prado)
  • 6 papryk czereśniowych (zielonych) albo jedna zwykła
  • kilka filecików anchois
  • 2-3 łyżki dobrej musztardy (tu: Père Magloire z calvadosem)
  • 1-2 limonki lub cytryny
  • pół garści świeżego koperku
  • kilka gałązek tymianku
  • masło lub olej do smażenia

Brukselka i ziemniaki z patelni, połączone limonkowo-musztardowym sosem.

Lubię brukselkę, a najlepsza jest – moim zdaniem – wtedy, gdy po ugotowaniu zostanie jeszcze dodatkowo zrumieniona na patelni. Podobnie zresztą jest z ziemniakami, które do brukselki doskonale pasują. Tę dobraną parę wzbogaciłem papryką, która wprowadza tu efekt chrupkości oraz – dość nieoczywistymi w tego rodzaju przepisie – jednak dobrze komponującymi się z resztą składników oliwkami.

Warzywa smażę osobno, ponieważ zależy mi na tym, by wszystkie dokładnie się usmażyły i ładnie zrumieniły. Na koniec całość łączy ostry sos z francuskiej musztardy Père Magloire z calvadosem, łagodzony limonkową nutą.

Bardzo lubię anchois, które nadają ziemniakom dodatkowego fajnego smaku, jeśli jednak za nimi nie przepadasz, spokojnie możesz z nich zrezygnować.

Danie to możesz również bardzo łatwo przygotować w wersji wegańskiej – wystarczy, że pominiesz anchois, a do smażenia użyjesz wyłącznie oleju, i gotowe.

Używam tu młodych francuskich ziemniaków (ZOBACZ), które w Warszawie bez problemu można kupić pod Halą Mirowską.

Brukselka ziemniaki oliwki L_13

Brukselka ziemniaki oliwki L_07

Brukselka ziemniaki oliwki L_06

PRZEPIS:

  1. Dokładnie umyj ziemniaki, większe sztuki przekrój na pół. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie (ok. 15 minut). Ugotowane ziemniaki pozostaw do odcieknięcia i ostygnięcia.
  2. Usuń brzydsze zewnętrzne liście brukselki, końcówkę brukselki ponacinaj na krzyż (wtedy równomiernie się ugotuje). Umytą brukselkę ugotuj, ale nie rozgotuj (ok. 8-10 minut).
  3. Na rozgrzaną patelnię dodaj trochę masła i oliwy i podsmaż paprykę, pokrojoną na kawałki mniej więcej wielkości małych brukselek. Gdy papryka zmięknie, zdejmij ją z patelni.
  4. W razie potrzeby dodaj więcej masła i wrzuć na patelnię pokrojone na mniejsze części anchois. Gdy fileciki się rozpuszczą, wrzuć ziemniaki. Smaż je, aż się ładnie zrumienią z każdej strony, a następnie zdejmij je z patelni.
  5. Ugotowane większe brukselki przekrój na połówki, mniejsze główki pozostaw w całości. Wrzuć brukselkę na patelnię i smaż, aż się zrumieni.
  6. Dodaj oliwki, paprykę i ziemniaki. Wlej sok z limonki i dodaj musztardę. Wymieszaj i duś całość, aż wszystkie składniki się podgrzeją.
  7. Na koniec dodaj posiekany koperek i tymianek. Wymieszaj i podawaj.

Brukselka ziemniaki oliwki L_05

Brukselka ziemniaki oliwki L_14

Brukselka ziemniaki oliwki L_01

Brukselka ziemniaki oliwki L_12