• 2 duże pomidory malinowe
  • 2 żółte pomidory daktylowe
  • 3 garście małych pomidorków koktajlowych (tu: żółte, mogą być dowolne)
  • 8 pomidorków daktylowych
  • 3 płaskie białe brzoskwinie (ufo)
  • 2 łyżeczki różowego pieprzu
  • sporo świeżych listków oregano
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny dobrej jakości
  • świeżo mielony pieprz

Brzoskwinie z pomidorami – doskonała sałatka na lato.

Pomidory to wybitnie wszechstronne owoce. Świetnie komponują się ze swymi słodszymi pobratymcami, choćby takimi jak maliny, truskawki, morele, czereśnie, wiśnie, śliwki czy brzoskwinie. Wszystkie te owoce, z pomidorami na czele, najsmaczniejsze są właśnie teraz – w środku lata. Warto czerpać z sezonu – dosłownie – pełnymi garściami i jeść roślinne skarby natury jak najczęściej, od śniadania do kolacji 🙂

Do sałatki dodałem moje ulubione płaskie białe brzoskwinie (za zwykłymi nie przepadam, ponieważ są dla mnie zbyt słodkie). Jeśli wolisz, użyj zwykłych brzoskwiń o słodkim intensywnie żółtym miąższu.

Brzoskwinie są nie tylko przepyszne, ale stanowią też cenne źródło beta-karotenu i błonnika. Zawierają sporo witamin z grupy B, witaminę PP i C. Tej ostatniej najwięcej jest w nektarynkach. Polecam jeść świeże owoce ze skórką. Najcenniejszym bogactwem brzoskwiń są pierwiastki mineralne: wapń, żelazo i magnez, dlatego powinny je jeść w szczególności osoby cierpiące na anemię, kobiety w ciąży oraz weganie i wegetarianie. Brzoskwinie działają moczopędnie, wspomagają trawienie i oczyszczają organizm z toksyn.

Najlepiej będzie, jeśli sięgniesz po pomidory w różnych kształtach i kolorach. W sezonie świetnie sprawdzają się, obok niezawodnych malinówek, m.in. niesamowicie słodkie i aromatyczne pomidory daktylowe.

Podane w przepisie proporcje składników są umowne. To klasyczny przykład sałatki – wolnej amerykanki, w której ilości poszczególnych składników najlepiej dopasować do własnych preferencji. I apetytu 😉

Świeże, pełne aromatu oregano plus pomidory to zawsze strzał w dziesiątkę. Równie dobrze sprawdzi się też tymianek, mięta lub bazylia (szczególnie tajska lub grecka). Zainwestuj też w balsamico wysokiej jakości. Na occie balsamicznym naprawdę nie warto oszczędzać – wydaj na niego więcej, a zauważysz, że jest nieporównanie smaczniejszy, a do tego ma fajną gęstszą konsystencję.

Takie sałatki przygotowuję zwykle na śniadanie lub późny obiad, który jemy po pracy. W cieplejsze dni wystarczy spora porcja samej sałatki, w chłodniejsze dodaję do tego dobrej jakości sery, np. twaróg z owczego lub koziego mleka, ricottę, sery pleśniowe lub któryś z dojrzałych serów przywiezionych z urlopów, których – dzięki częstym wyjazdom – zawsze mam zapas w lodówce.

Brzoskwinie z pomidorami - doskonała sałatka na lato

Brzoskwinie z pomidorami - doskonała sałatka na lato

Brzoskwinie z pomidorami - doskonała sałatka na lato

Brzoskwinie z pomidorami – doskonała sałatka na lato – PRZEPIS:

  1. Pomidory umyj i pokrój. Pomidory daktylowe pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
  2. Umyte brzoskwinie wypestkuj i pokrój w cienkie plasterki (np. przy użyciu mandoliny).
  3. Pomidory i brzoskwinie ułóż na półmisku lub dużym talerzu. Skrop oliwą.
  4. Dodaj listki oregano i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Na koniec skrop octem balsamicznym oraz posyp roztartym w dłoniach różowym pieprzem.

Sprawdź też inne wpisy o pomidorach:

Do zobaczenia na facebooku lub instagramie.

Brzoskwinie z pomidorami - doskonała sałatka na lato

Brzoskwinie z pomidorami - doskonała sałatka na lato

Brzoskwinie z pomidorami - doskonała sałatka na lato