• ok. 150 g makaronu bucatini
  • 1/2 dyni piżmowej (Butternut)
  • ziele angielskie
  • papryczka chilli
  • sól, pieprz
  • garam masala
  • zmielona kolendra

Dynia, bucatini i parmezan mogłyby wskazywać na inspirację kuchnią włoską, jednak do przyprawienia dyni użyłem m.in. garam masala i kolendry.

Przyprawy te nadały dyni korzennego posmaku, który dobrze komponuje się z tym warzywem, natomiast z kuchnią włoską już niekoniecznie. Takie połączenie zdało jednak egzamin bardzo dobrze.

1. Pokrójcie dynię na kawałki i podsmażcie razem z posiekaną chilli i przyprawami, co jakiś czas mieszając.

2. W międzyczasie, zacznijcie gotować makaron w osolonej wodzie.

3. Gdy kawałki będą miękkie (ale nie będą się rozpadać), przełóżcie mniej więcej połowę dyni do blendera i zmiksujcie z niewielką ilością wody (tyle ile potrzeba, by sos pozostał gęsty, a blender nie odmówił posłuszeństwa).

4. Przelejcie sos z powrotem na patelnię i duście razem z kawałkami dyni. Gdy makaron będzie al dente, przełóżcie go do sosu i jeszcze chwilę podgotujcie.

5. Gotowe porcje posypcie świeżo utartym parmezanem i udekorujcie kolendrą.