• 4 duże pieczarki portobello
  • garść rukoli
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 2 marynowane papryki piquillo
  • 3 ogórki małosolne lub kiszone
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • porządny chlust octu z sherry (może być też z czerwonego wina)
  • pieprz
  • ostry pimenton
  • domowy sos chimichurri
  • dowolna ilość szparagów (tu: ok. 6-8 na porcję)

Burgery z pieczarek portobello – w 100% roślinne. Bez bułki.

Burgery z pieczarek portobello – w 100% roślinne. Z pieczarką zamiast bułki.

Pieczarki portobello doskonale nadają się do wegańskich i bezglutenowych burgerów. Ich kapelusze są duże, soczyste i mięsiste, dzięki czemu świetnie zastępują bułkę, a ich mięsny smak podkręcony dodatkiem pimentonu ma w sobie dużo umami.

Inspiracją dla tego przepisu stały się genialne, w 100% roślinne burgery z portobello, które jedliśmy niedawno w Tallinie. Więcej o tym, gdzie i co jeść oraz pić w Tallinie przeczytasz tutaj: Tallin – gdzie jeść i pić (najlepszy przewodnik).

Do burgera przygotowałem argentyński sos chimichurri, ale jeśli wolisz, możesz użyć innego (np. jogurtowego – sprawdź przepisy na SOSY). Cebulę zamarynowałem w occie z sherry, dzięki czemu zmiękła i stała się łagodniejsza w smaku.

Ogórki małosolne możesz zastąpić surowymi lub młodą cukinią, choć moim zdaniem małosolne lub kiszone ogórki sprawdzają się tu najlepiej. Rukolę w razie potrzeby możesz zastąpić sałatą.

Burgery podaj z grillowanymi szparagami lub np. z pieczonymi młodymi ziemniakami.

Sprawdź też inne przepisy:

Burgery z pieczarek portobello w 100% roślinne – przepis

  1. Posiekaj cienko cebulę na mandolinie (ZOBACZ). Przełóż krążki cebuli do miseczki i dodaj ocet. Odstaw, co jakiś czas przemieszaj.
  2. Na mandolinie pokrój wzdłuż ogórki – przydadzą się za chwilę. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów.
  3. Usuń nóżki z portobello, oprósz je w środku porządną szczyptą pieprzu.
  4. Ułóż pieczarki kapeluszami do dołu na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Grilluj pieczarki z dwóch stron, aż zmiękną.
  5. Przełóż pieczarki na deskę lub talerz i oprósz dodatkową porcją pieprzu i pimentonu (dwa kapelusze odłóż do przykrycia burgerów).
  6. Na dwóch pieczarkowych kapeluszach układaj kolejno poszczególne składniki: sos chimichurri, rukolę, plaster pomidora, sos chimichurri, paprykę, plastry ogórka oraz cebulę. Przykryj drugim pieczarkowym kapeluszem.
  7. Usmaż szparagi na patelni grillowej (ZOBACZ).
  8. Burgery podaj ze szparagami, dodatkową porcją sosu chimichurri i dobrym wytrawnym cydrem :-) (np. takim, jak widoczny poniżej)

Smacznego!

Burgery z pieczarek portobello - w 100% roślinne

Burgery z pieczarek portobello - w 100% roślinne