• 1 burrata di bufala (250 g)
  • ok. 200 g jeżyn
  • ok. 200 g wiśni (waga bez pestek)
  • ok. 200 g borówek amerykańskich
  • 1-2 łyżki syropu daktylowego (albo miodu)
  • garść orzechów pecan (mogą być też włoskie, nerkowce lub brazylijskie)
  • garść listków mięty

Burrata di bufala z owocami.

Owoce plus dobrej jakości ser to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych, o którym wielokrotnie już wspominałem, i które znalazło stosowne odzwierciedlenie w niemałej liczbie opublikowanych tu przepisów.

Najwyższy czas na kolejny, w którym główne role należą do pełnych smaku polskich sezonowych owoców (lekko kwaśne wiśnie, słodkie borówki i jeżyny) oraz delikatnej, kremowej, słodko-kwaskowatej włoskiej burraty.

Możesz użyć dowolnych owoców, zwłaszcza jeżeli nie zdobędziesz naprawdę dojrzałych i mocno słodkich jeżyn. Tak czy owak połączenie, które proponuję sprawdza się znakomicie. Jeżeli uznasz, że wiśnie czy jeżyny są dla Ciebie zbyt kwaśne, możesz dodać nieco więcej (choć wciąż z umiarem) syropu daktylowego albo miodu.

Podaję orientacyjne proporcje owoców – możesz je swobodnie dopasować do swoich potrzeb. To doskonały przepis na lato, niewymagający gotowanie, świetnie sprawdza się zarówno na śniadanie czy lunch, jak i na pełnowartościowy obiad albo nawet deser (do podziału między większą grupę osób). Tak podana burrata to autentyczna rewelacja, polecam!

Burrata z owocami L_09

Burrata z owocami L_11

Burrata z owocami L_01

PRZEPIS:

  1. Owoce dokładnie przepłucz, wiśnie wydryluj.
  2. W misce wymieszaj owoce, dodaj część listków mięty.
  3. Wyłóż owoce na półmisek lub duży talerz, a obok ułóż burratę. Przed podaniem możesz palcami rozerwać ser.
  4. Skrop syropem daktylowym lub miodem, posyp grubo posiekanymi orzechami i pozostałymi listkami mięty.

Burrata z owocami L_05

Burrata z owocami L_02