• 1 burrata di bufala (200 g) albo dwie mniejsze (po 100 g)
  • 5 kwiatów cukinii
  • 500 g różnokolorowych pomidorków koktajlowych
  • 4 małe szalotki
  • garść listków mięty
  • dwie duże garście bazylii
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny
  • pieprz, sól

Burrata di bufala z pomidorami i kwiatami cukinii.

Wspaniała kremowa burrata di bufala to jeden z moich ulubionych włoskich gatunków sera. Często porównywana do mozzarelli di bufala smakuje jednak inaczej, a przede wszystkim wewnątrz ma zupełnie inną konsystencję, którą skrywa skórka podobna do tej w mozzarelli.

Ten przepyszny ser nie wymaga wielu dodatków, dlatego prosta, włoska w charakterze sałatka ze słodkich pomidorków koktajlowych, szalotek, kwiatów cukinii i ziół sprawdzi się doskonale.

Jeśli nie masz dostępu do kwiatów cukinii po prostu z nich zrezygnuj. Możesz wtedy użyć więcej ziół – zostaw na przykład trochę najładniejszych małych listków bazylii i dodaj je do sałatki.

Burratę z sałatką podaj z kieliszkiem vinho verde, muscadet albo innego lekkiego białego lub różowego wytrawnego / półwytrawnego wina.

Sprawdź też inne przepisy z BURRATA DI BUFALA

Burrata z pomidorami L_05

Burrata z pomidorami L_11

PRZEPIS:

  1. Listki bazylii utrzyj w moździerzu wraz ze szczyptą soli. Następnie wlej oliwę i rozcieraj, aż uzyskasz sos przypominający gęste pesto.
  2. Przetrzyj sos przez sito. W ten sposób uzyskasz dressing o intensywnym bazyliowym smaku. Możesz również użyć do tego celu miksera ręcznego lub blendera. Dodaj do dressingu jeszcze trochę oliwy, chlust octu balsamicznego, pieprz i wymieszaj.
  3. Pomidorki przekrój na połówki i przełóż do miski. Dodaj szalotki posiekane w talarki oraz listki mięty.
  4. Odetnij cukinki od kwiatów cukinii oraz ich dolną część wraz z słupkiem. Opłucz kwiaty i osusz, a następnie porwij na mniejsze części i dodaj do sałatki. Wlej sos i wymieszaj.
  5. Sałatkę z pomidorów i kwiatów wyłóż na duży talerz lub półmisek i ułóż burratę. Rozerwij ją, a całość skrop oliwą extra vergine i – opcjonalnie – posyp gruboziarnistą solą.

Burrata z pomidorami L_01

Burrata z pomidorami L_12

Burrata z pomidorami L_09