- 1 butternut (dynia piżmowa)
- mała kiść winogron
- 4 suszone śliwki
- 3 suszone figi
- 4 suszone niesiarkowane morele
- ocet balsamiczny
- korzenna przyprawa Hambleden
- sól, pieprz
Zapiekana dynia piżmowa z nadzieniem z winogron i suszonych owoców oraz korzennymi przyprawami.
Zapiekanie w piekarniku to jedna z moich ulubionych metod przyrządzania dyni piżmowej.
SPRAWDŹ TEŻ:
Warto rozejrzeć się za dobrym polskim butternutem (dynią piżmową) w sezonie (od sierpnia do października/listopada) Dynie sprowadzane do Polski w okresach poza sezonem, szczególnie wiosną, pochodzące na przykład z Hiszpanii mają zwykle grubszą skórkę, są zdecydowanie bardziej mdłe i nijakie, a pod względem smaku i konsystencji przypominają inne, nie tak pyszne jak dynia piżmowa gatunki dyni.
Nadzienie z suszonych owoców i korzennych przypraw, wzmocnione dość ostrym smakiem octu balsamicznego, przywodzi nieco na myśl świąteczny, bożonarodzeniowy klimat:-).
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Pokrój suszone owoce na małe kawałki, wrzuć do miseczki, wlej trochę octu balsamicznego, wymieszaj i odstaw.
3. Dynię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż łyżką gniazda nasienne. Dynie lekko ponacinaj, tworząc coś na kształt kratki – na powierzchni pozbawionej skóry.
4 Połóż połówki dyni na blasze, na wierzchu każdej rozłóż odrobinę masła oraz posyp je szczyptą soli i pieprzu. Podczas pieczenia masło wsiąknie w nacięcia i doda dyni dodatkowego aromatu.
5. Piecz dynie na górnym poziomie piekarnika przez ok. godzinę.
6. Na patelni podduś przez chwilę przekrojone na pół winogrona. Dodaj suszone owoce wraz z ewentualną resztą octu oraz przyprawę Hambleden (to organiczna mieszanka przypraw korzennych).
7. Duś całość przez chwilę (w razie potrzeby dodaj trochę więcej octu), ale nie za długo, bowiem namoczone suszone owoce są delikatne, a winogrona powinny zachować kształt.
8. Gotową dynię wyjmij z piekarnika i na każdą nałóż porcję nadzienia.
9. Wstaw dynie ponownie do piekarnika na środkowy poziom i piecz jeszcze przez około 10-15 minut.
Smacznego!
Bardzo chciałabym wreszcie spróbować takiej dyni, ale na piżmową nigdzie nie mogę trafić :( A kiedy spytałam Panią w warzywniaku o butternuta, miała oczy jak spodki. Chyba nie wiedziała, co to;)
Ja tam zawsze dostaję w Tesco, a mieszkam na niezłym zadupiewniku, więc… :D
:-)
Omnomnom
To musi być mega!!! Na pewno wypróbuję takie nadzienie, póki co mój faworyt to jajko z szynką parmeńską :)
Aż chce się zjeść!
Czym się różnią morele niesiarkowane od zwykłych?
Już sam kolor działa tak jakoś antyjesiennie i optymistycznie :D
O!
Wygląda smacznie
Dynia piżmowa rządzi :D
O rany, nie powinnam tu zaglądać o tej porze. Zgłodniałam ;)
Samego farszu mogłabym wciągnąć miskę, a co dopiero całość…
Super, jak trafię dziś butternuta to zrobię po pracy!
Ale fajny farsz. Dzięki Tobie zaczęłam robić winogrona na ciepło, pycha
Bardzo chętnie bym wpadła na taki obiad, wygląda przepysznie
Dzień dobry, gdzie Pan kupuje dynię pizmową?
W Gospodarstwie Rolnym Majlertów, http://www.majlert.pl, pozdrawiam
O, mniam mniam
Ach, jak to apetycznie wygląda! Gdzie kupić w Warszawie dynię pizmową? I jak długo można takie dynie przechowywać?
Czekałam na ten przepis, dziękuje!
Nikt mnie tak nie inspiruje w temacie vege gotowania jak Ty! Kolejne cudowne danie :) pozdrawiam
FiKu, bardzo się cieszę, że wstawiasz tu tak różne przepisy na dynię. Uwielbiam to warzywo i czekam na więcej. Na Twój blog zaglądam codziennie:), pozdrawiam, laura
:)
Musi być pyszne