• 1 butternut (dynia piżmowa)
  • mała kiść winogron
  • 4 suszone śliwki
  • 3 suszone figi
  • 4 suszone niesiarkowane morele
  • ocet balsamiczny
  • korzenna przyprawa Hambleden
  • sól, pieprz

Zapiekana dynia piżmowa z nadzieniem z winogron i suszonych owoców oraz korzennymi przyprawami.

Zapiekanie w piekarniku to jedna z moich ulubionych metod przyrządzania dyni piżmowej.

SPRAWDŹ TEŻ:

PIECZONA DYNIA Z JAJEM I PROSCIUTTOPIECZONA DYNIA Z CZERWONĄ CEBULĄPIECZONA DYNIA Z RYŻEM I GRZYBAMIPIECZONA DYNIA Z KASZĄ GRYCZANĄ I KURCZAKIEM

Warto rozejrzeć się za dobrym polskim butternutem (dynią piżmową) w sezonie (od sierpnia do października/listopada) Dynie sprowadzane do Polski w okresach poza sezonem, szczególnie wiosną, pochodzące na przykład z Hiszpanii mają zwykle grubszą skórkę, są zdecydowanie bardziej mdłe i nijakie, a pod względem smaku i konsystencji przypominają inne, nie tak pyszne jak dynia piżmowa gatunki dyni.

Nadzienie z suszonych owoców i korzennych przypraw, wzmocnione dość ostrym smakiem octu balsamicznego, przywodzi nieco na myśl świąteczny, bożonarodzeniowy klimat:-).

Butternut korzenny L_04

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Pokrój suszone owoce na małe kawałki, wrzuć do miseczki, wlej trochę octu balsamicznego, wymieszaj i odstaw.

3. Dynię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż łyżką gniazda nasienne. Dynie lekko ponacinaj, tworząc coś na kształt kratki – na powierzchni pozbawionej skóry.

4 Połóż połówki dyni na blasze, na wierzchu każdej rozłóż odrobinę masła oraz posyp je szczyptą soli i pieprzu. Podczas pieczenia masło wsiąknie w nacięcia i doda dyni dodatkowego aromatu.

5. Piecz dynie na górnym poziomie piekarnika przez ok. godzinę.

6. Na patelni podduś przez chwilę przekrojone na pół winogrona. Dodaj suszone owoce wraz z ewentualną resztą octu oraz przyprawę Hambleden (to organiczna mieszanka przypraw korzennych).

7. Duś całość przez chwilę (w razie potrzeby dodaj trochę więcej octu), ale nie za długo, bowiem namoczone suszone owoce są delikatne, a winogrona powinny zachować kształt.

8. Gotową dynię wyjmij z piekarnika i na każdą nałóż porcję nadzienia.

9. Wstaw dynie ponownie do piekarnika na środkowy poziom i piecz jeszcze przez około 10-15 minut.

Smacznego!

Butternut korzenny L_05