Carpaccio z brzoskwiń. Na lekką przystawkę lub deser.

Forma carpaccio znakomicie nadaje się nie tylko do serwowania mięsa czy ryb, ale również owoców i warzyw. Czy znajdzie się tu ktoś, kto jeszcze nie jadł carpaccio z buraków, mango czy melona?

Przepyszne (latem) płaskie brzoskwinie ufo pasują tu jak ulał. Użyłem żółto-pomarańczowej odmiany, nieco słodszej od białych płaskich brzoskwiń, ale wciąż nie tak słodkiej jak jej okrągła siostra.

Najlepiej nadadzą się do carpaccio owoce dojrzałe, ale jeszcze dość twarde. Łatwiej będzie je pokroić i będą prezentować się atrakcyjniej. Mandolina jest tu przyrządem niemal niezastąpionym, ale jeśli jej nie masz użyj po prostu ostrego noża. Wystarczy nieco wprawy i cierpliwości – sam przez lata opanowałem do perfekcji krojenie warzyw i owoców nożem w niemal przezroczyste plasterki, zanim wreszcie uznałem, że mandolina jednak w kuchni się przyda ;-)

Możesz wybrać dowolny, dojrzały i wyrazisty w smaku ser. Może to być choćby Parmezan czy Pecorino dobrej jakości. Jeśli wolisz, nic nie stoi też na przeszkodzie, by ser po prostu pominąć; wówczas przystawka będzie wegańska.

Jako dekoracja carpaccio posłużyły mi piękne listki amarantusa, ale możesz sięgnąć po inne. Rukola, roszponka, mięta, rukiew wodna, tymianek czy oregano sprawdzą się równie dobrze. W takich kompozycjach zawsze świetnie sprawdzają się również jadalne kwiaty, np. bratki, stokrotki czy nasturcje.

Carpaccio możesz podać jako lekką przystawkę, prosty deser lub śniadanie dla elfów i księżniczek :-) Proste i pełne nie tylko smaku, ale też uroku. Polecam spróbować!

Carpaccio z brzoskwiń

Carpaccio z brzoskwiń

Carpaccio z brzoskwiń – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 4 brzoskwinie ufo (tu: żółte)
  • trochę dobrego dojrzałego sera (tu: dojrzały grecki z owczego mleka)
  • oliwa extra vergine
  • 2 łyżeczki różowego pieprzu
  • kilka ładnych listków do dekoracji (tu: amarantus)

Carpaccio z brzoskwiń – PRZEPIS:

  1. Brzoskwinie umyj i pokrój (po obu stronach pestki) w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego celu mandoliny.
  2. Plasterki brzoskwiń rozłóż na dużych talerzach. Skrop je oliwą.
  3. Przy pomocy obieraczki skrój trochę wiórków sera.
  4. Rozetrzyj w dłoniach kulki różowego pieprzu. Posyp nimi carpaccio.
  5. Na koniec udekoruj talerz kilkoma listkami.

Sprawdź też przepis na klasyczne carpaccio.

Carpaccio z brzoskwiń

Carpaccio z brzoskwiń