• ok. 1 kg młodych małych ziemniaków
  • 500 g cavolo nero (jarmuż toskański)
  • główka czosnku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 2 łyżeczki różowego pieprzu
  • porządna szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia

Cavolo nero z pieczonymi ziemniakami.

Cavolo nero z pieczonymi ziemniakami

To proste i przepyszne rustykalne danie z sezonowych warzyw, które dodatkowo jest – jak to zwykle u mnie bywa – w 100% roślinne.

O zaletach i wyjątkowym smaku pieczonych ziemniaków nie ma potrzeby się rozpisywać. Każdy wie, w czym rzecz. Późna wiosna i lato to czas młodych ziemniaków, a te są bezwzględnie najsmaczniejsze. Piekę je różnie – czasem w całości, a czasem rozgniatam je w trakcie pieczenia i dopiekam. Ziemniaki zyskują dzięki temu na kruchości, choć zależy to również od użytej odmiany.

Bardzo lubię cavolo nero (jarmuż toskański), który w smaku nieco bardziej przypomina kapustę aniżeli zwykły jarmuż, który też – jakby nie patrzeć – jest odmianą kapusty. Liście cavolo nero miękną dość wolno, ale za to nie redukują się w takim stopniu, jak np. świeży szpinak.

Jarmuż ma również tendencję do przypalania, dlatego tak ważne jest, by dno patelni lub rondla zawsze było pokryte niewielką ilością wody – wówczas cavolo nero częściowo się dusi, a częściowo gotuje na parze pod przykryciem. W razie potrzeby możesz zastąpić jarmuż toskański zwykłym jarmużem, młodą kapustą lub świeżym szpinakiem.

Cavolo nero z pieczonymi ziemniakami

Cavolo nero z pieczonymi ziemniakami – PRZEPIS:

  1. Wyszoruj ziemniaki i przełóż je do dużego naczynia do zapiekania tak, by utworzyły jedną warstwę. Większe sztuki przekrój na pół. Skrop ziemniaki oliwą, dodaj sól, pieprz, cząber i kminek. Wymieszaj. Do naczynia dorzuć główkę czosnku przekrojoną na pół.
  2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 40-45 minut.
  3. Usuń łodygi z cavolo nero i porwij liście na mniejsze kawałki.
  4. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć jarmuż. Dodaj sporą szczyptę soli, pieprz i sporo gałki muszkatołowej. Wymieszaj. Podsmażaj przez chwilę, a następnie wlej trochę wody i przykryj patelnię. Duś, aż liście zmiękną, co jakiś czas dolewając wody.
  5. Wyciągnij ziemniaki z piekarnika. Odłóż czosnek, który w tym czasie powinien idealnie zmięknąć, a ziemniaki rozgnieć lekko widelcem. Wstaw ziemniaki z powrotem do piekarnika na 15-20 minut, aż staną się idealnie miękkie i kruche.
  6. Czosnek z połowy główki wyciśnij do jarmużu. Dokładnie wymieszaj i duś, jeśli liście tego wymagają.
  7. Ziemniaki podaj z jarmużem. Danie skrop lekko oliwą i posyp świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz rozgniecionym w dłoniach różowym pieprzem.

Cavolo nero z pieczonymi ziemniakami

Cavolo nero z pieczonymi ziemniakami

Cavolo nero z pieczonymi ziemniakami