• ok. 600 ml mleka (dowolnego) lub jogurtu
  • 2 łyżki chia
  • 2 kopiaste łyżki surowego kakao
  • ok. 12-16 truskawek
  • kruszone ziarno kakao i mięta do dekoracji
  • opcjonalnie: laska wanilii

Kakaowy chia pudding z owocami.

Chia pudding to doskonała alternatywa dla owsianki – szczególnie latem. Schłodzony przez noc w lodówce, świetnie i skutecznie orzeźwia z samego rana.

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) stały się w ostatnim czasie tak samo modne, jak pojęcie superfoods, czyli superżywności. Te drobne (mniejsze od sezamu czy czarnuszki) nasionka mają korzystny wpływ na zdrowie, a słyną przede wszystkim za sprawą szczególnej właściwości żelowania i zagęszczania wszystkiego, co płynne.

Truskawki możesz zastąpić dowolnymi innymi owocami, w szczególności malinami lub jagodami.

Nie dosładzam, ponieważ moim zdaniem nie ma takiej potrzeby – warto uwypuklić świetny smak surowego kakao. Jeśli jednak wolisz słodsze smaki, możesz dodać banana, miód lub inny słodzik.

Chia pudding kakao truskawki L_03

Sprawdź też inne przepisy na chia pudding

PRZEPIS:

1. Truskawki opłucz i usuń szypułki. Pokrój owoce na połówki lub ćwiartki.

2. Do szklanek wsyp po 1 łyżce chia, 1 czubatej łyżce surowego kakao, zalej dowolnym mlekiem (np. kokosowym, innym roślinnym, krowim, kozim, etc.) lub jogurtem i energicznie wymieszaj łyżką, tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Możesz dodać też ziarenka z laski wanilii.

3. Do każdej szklanki wrzuć po kilka pokrojonych truskawek. Wciśnij je w masę przy pomocy łyżki, ale nie mieszaj.

4. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wierzch możesz udekorować truskawkami lub innymi owocami, kruszonym ziarnem kakao i miętą.

Smacznego!

Chia pudding kakao truskawki L_04

Chia pudding kakao truskawki L_02