Chifferi – słodkie włoskie półksiężyce.

Tradycyjne chifferi pieczone według klasycznej receptury to włoskie ciasteczka orzechowe w kształcie półksiężyców. Wyróżnia je charakterystyczna forma i dodatek mielonej kawy. Przepis na półksiężyce w płatkach migdałowych trafił do mnie z kolei pod nazwą amaretti, na które zresztą przepisów istnieje niezliczona ilość (w różnych regionach Włoch). Stało się tak zapewne dlatego, że bazę tych ciastek stanowią zmielone na mąkę migdały.

Po rozważeniu wszystkich za i przeciw, jak nazwać poniższe ciastka – chifferi czy amaretti – uznałem, że słodkie półksiężyce to jednak bardziej chifferi. Orzechy laskowe tradycyjnie używane do chifferi zastępują tu wprawdzie migdały, a klasyczną posypkę z cukru – płatki migdałowe, ale księżycowy kształt i dodatek kawy jednoznacznie wskazują na ciasteczka chifferi. Klasyczne amaretti wyglądają – mimo wszystko – zupełnie inaczej.

Ciasteczka chifferi to przepyszne domowe łakocie idealne na święta! Świetnie sprawdzą się także jako jadalny prezent.

Przygotowanie ciastek (łącznie z pieczeniem) zajmuje ok. pół godziny. Nie trzeba nawet ubijać białek 🙂 Chifferi możesz podać do kawy, popołudniowej herbaty albo jako deser. Łatwo się od nich uzależnić!

Ciastka są naturalnie bezglutenowe; nie zawierają masła ani mąki.

Chifferi

Chifferi – migdałowe półksiężyce – SKŁADNIKI:

  • 300 g migdałów ze skórką
  • 2 białka z jaj zerówek (wolny wybieg)
  • 1 łyżka świeżo mielonej kawy
  • 140 g nierafinowanego cukru pudru
  • 1 szklanka płatków migdałowych (do obtaczania)
  • pół ziarenka tonki, świeżo startego; w razie potrzeby tonkę możesz zastąpić gałką muszkatołową lub wanilią

Chifferi – migdałowe półksiężyce – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W robocie kuchennym zmiel migdały na mąkę.
  3. Cukier puder, zmielone migdały, kawę, białka i tonkę (albo gałkę muszkatołową lub wanilię) zmiksuj w mikserze przez ok. 1-2 minuty, aż powstanie lepkie ciasto.
  4. Formuj w dłoniach półksiężyce, po czym obtaczaj je w płatkach migdałowych (najlepiej robić to w głębszym płaskim naczyniu z płatkami migdałowymi). Gotowe ciastka układaj kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 15 minut. Po 5 minutach wyłącz dolną grzałkę i piecz chifferi tylko od góry.
  6. Upieczone ciastka powinny pozostać dość blade (takie, jak na zdjęciach). Migdały reagują na pieczenie inaczej niż orzechy.
  7. Gotowe chifferi odstaw na blasze do ostygnięcia (na ok. 1 godzinę), po czym przełóż na kratkę, by całkiem wystygły.
  8. Ciasteczka możesz przechowywać w temperaturze pokojowej do 14 dni.

Chifferi

Chifferi