Chleb z ziaren z pistacjami i czarnuszką.

Chleb z ziaren jest najlepszym dowodem na to, że przepyszny, chrupiący, aromatyczny i pełen smaku bochenek nie potrzebuje nawet grama mąki, drożdży czy zakwasu. Oczywiście, taki chleb w niczym nie przypomina ani pieczywa na zakwasie ani drożdżowej buły, ale to właśnie – moim zdaniem –  stanowi jego wielką zaletę.

Jeżeli lubisz ciężkie ziarniste chleby, które kryją w sobie bogactwo orzechów, nasion i ziaren, ten pomysł jest dla Ciebie.

Chleb z ziaren z pistacjami ma same plusy:

Po pierwsze,

Wspaniale smakuje i jest świetny do wszystkiego – można go zestawiać zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, chociaż my najbardziej lubimy go jeść tak po prostu – bez dodatków, jak wytrawne ziarniste ciacho. W ten sposób można najpełniej docenić jego wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Po drugie,

Ma maksymalnie uproszczony skład. Nie potrzebuje ani drożdży, ani zakwasu. Tylko ziarna, pestki, nasionka. I jeszcze jedne nasionka jako sklejka.

Po trzecie,

Jest bardzo trwały. Można go przechowywać przez długi czas, ponieważ nie psuje się.

Po czwarte,

Jest bardzo sycący, a przez to niezwykle wydajny. Wystarczy zjeść jedną, maksymalnie dwie konkretne kromki na śniadanie, by najeść się na pół dnia. Jeśli upieczesz taki chleb w weekend, będziesz go jeść przez cały tydzień.

Po piąte,

Jest pełen wartościowych składników odżywczych (magnez, błonnik, białko, witaminy z grupy B, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6). Jest naturalnie bezglutenowy.

I po szóste,

Jest banalnie prosty i zawsze się udaje – przygotowanie masy na chleb jest łatwe, przyjemne i zajmuje tylko kilka chwil. Później wystarczy odstawić chleb na pewien czas, by składniki dobrze się związały, po czym wstawić do piekarnika.

Dodatkowy pozytyw jest taki, że możesz, ale nie musisz trzymać się ściśle podanych przeze mnie ilości poszczególnych składników. Najważniejsze to zachować proporcje drobnych nasion i ziaren oraz orzechów do płynów. W tych granicach możesz dopasować chleb do swoich upodobań. Nie chcesz albo nie masz pestek dyni, dodaj więcej słonecznika albo sezamu. Nie chcesz pistacji, dodaj włoskie albo pecany. Chcesz zamienić ghee na zwykłe masło – zamień.

Pewien problem może stanowić jedynie fakt, że po upieczeniu chleb trzeba (!) odstawić do pełnego ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Dom wypełnia się cudnym aromatem, a z jedzeniem mimo wszystko TRZEBA się wstrzymać. Nie ma przebacz, chleb MUSI odpocząć – w przeciwnym razie będzie się kruszyć przy krojeniu. Na zdjęciach widać chleb krojony przeze mnie po 6 dniach od pieczenia.

Uprzedzając pytania: babka płesznik w nasionkach jest łatwo dostępna. Polecam szukać na bazarach, w sklepach ze zdrową żywnością lub online. Ja kupuję ją w postaci niesproszkowanej pod Halą Mirowską. Jeśli wolisz, przed dodaniem do masy na chleb możesz ją zmielić, ale chleb z pełnych ziaren to najlepsza i najzdrowsza opcja 🙂

Chleb z ziaren z pistacjami

Chleb z ziaren z pistacjami

Chleb z ziaren z pistacjami – SKŁADNIKI na jeden bochenek:

Używam formy silikonowej o wymiarach 24 x 10 cm

  • 50 g pistacji niesolonych i nieprażonych
  • 15 g czarnuszki
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g siemienia lnianego (niemielonego)
  • 80 g orzechów laskowych
  • 150 g płatków owsianych bezglutenowych (tu: Provena)
  • 50 g pestek dyni
  • 1 łyżka czerwonej komosy ryżowej (quinoa)
  • 6 łyżek babki płesznik w nasionkach
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki ghee rozpuszczonego na patelni
  • 380 ml wody

Chleb z ziaren z pistacjami – PRZEPIS:

  1. Wszystkie suche składniki wsyp do formy i wymieszaj łyżką (ZOBACZ). Tak naprawdę jest wygodniej niż mieszać ziarna w misce i następnie przesypywać je do formy.
  2. Rozpuszczone na patelni ghee wymieszaj w misce z wodą.
  3. Przelej płyn do formy z suchymi składnikami i bardzo dokładnie wymieszaj zawartość, tak by wszystko ładnie się połączyło. Cała masa powinna być równomiernie wilgotna.
  4. Wyrównaj i ugnieć masę w formie, po czym odstaw ją w temperaturze pokojowej na 8-10 godzin lub na noc.
  5. Masa będzie gotowa do pieczenia, gdy zachowa kształt nawet po odsunięciu na boki ścianek silikonowej formy.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz chleb 65-70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do pełnego ostygnięcia. Ja wyjmuję chleb z formy nie wcześniej niż 4-5 godzin po wyjęciu z pieca, po czym odstawiam go na kratkę. Kroję najwcześniej następnego dnia. W tym przypadku kroiłem chleb po raz pierwszy po upływie 5 dni od pieczenia.

Sprawdź też przepisy na:

Chleb z ziaren z pistacjami

Chleb z ziaren z pistacjami