• 300 g mąki owsianej bezglutenowej (mogą być też zmielone płatki owsiane)
  • 2 średnie jajka (rozkłócone)
  • 5 bananów
  • 60 g nerkowców (posiekanych)
  • 60 g orzechów laskowych (posiekanych)
  • 2 laski wanilii (ziarenka)
  • 130 ml oleju ryżowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • miąższ z 2 marakui (przetarty przez sitko)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli

Chlebek bananowy bezglutenowy najlepszy – bez cukru.

Chlebek bananowy z orzechami i marakują – bezglutenowy

To jeszcze jeden przepis na banalnie prosty w przygotowaniu chleb bananowy, który moim zdaniem tak naprawdę więcej wspólnego ma z ciastem :-) niż z chlebem w klasycznym rozumieniu. Pisałem o tym zresztą dawno temu przy okazji tego wpisu.

Chleb jest pyszny, naturalnie słodki za sprawą bananów i pełen chrupiących orzechów, dlatego najlepiej traktować go jak zdrowsze od tradycyjnego ciasto. Z drugiej strony, świetnie smakuje też przełamany wytrawnym dodatkiem, takim jak np. owczy lub kozi ser (albo inny o wyrazistym smaku). Znakomicie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na deser.

Możesz użyć dowolnych orzechów, ziaren lub pestek (np. słonecznika, dyni, quinoa) albo na przykład miechunki, jagód goji, rodzynek lub innych suszonych owoców. Wybierz takie bakalie, jakie lubisz najbardziej.

Soda jest w tym przepisie niezbędna, dlatego nie pomijaj jej ani nie zastępuj innym składnikiem.

Poniższy przepis to odpowiedź na napływające od Was regularnie i od dawna prośby o przepis na chleb bananowy w wersji bez chlebowego wypiekacza. Najczęściej powtarzane pytania brzmiały: po pierwsze, ile piec w zwykłym piekarniku oraz po drugie, w jakiej temperaturze? Odpowiedź na obydwa znajdziecie poniżej. Udanego pieczenia! :-)

Sprawdź też przepisy bezglutenowe na:

Chlebek bananowy bezglutenowy najlepszy

Chlebek bananowy bezglutenowy najlepszy

Chlebek bananowy bezglutenowy najlepszy – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, soda, sól).
  3. Banany obierz ze skóry i starannie rozgnieć w misce widelcem.
  4. Do suchych składników dodaj składniki mokre (miąższ bananowy, miąższ z marakui, jajka, wanilia, olej) i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  5. Dodaj posiekane orzechy i wmieszaj je w masę przy pomocy szpatułki.
  6. Przelej masę na chleb do formy keksowej (u mnie: forma silikonowa).
  7. Piecz ok. 60 minut (w razie potrzeby nieco dłużej) – do suchego patyczka.

Przepis jest prosty jak bułka z masłem, a chleb jest pyszny jak ciasto.

Smacznego!

Chlebek bananowy bezglutenowy najlepszy

Chlebek bananowy bezglutenowy najlepszy