• 120 g wypestkowanych świeżych daktyli
  • 80 g suszonych śliwek
  • 150 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 0,5 szklanki świeżo zaparzonej kawy
  • 40 g suszonych wiśni
  • 40 g morwy suszonej
  • 20 g chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 40 g mielonego lnu
  • 80 g mąki z dyni lub dowolnej innej z orzechów
  • 40 g wiórków kokosowych

Chleb albo placek bakaliowy.

Możesz go przygotować w dowolnej foremce. Okrągły, upieczony w tortownicy będzie bardziej przypominać placek z bakaliami, a jeśli użyjesz formy keksowej – chleb.

Przepis jest bardzo prosty i pozwala na różne modyfikacje składu.

Daktyle i śliwki, z których powstaje owocowe puree (czyli lepiszcze) możesz zastąpić dowolną inną mieszanką zmiksowanych suszonych owoców w zmiennych proporcjach. Jeśli wolisz, użyj rodzynek, suszonych moreli albo wiśni – co akurat masz pod ręką.

To samo dotyczy dodatków w całości – wiśni, morwy i chia. Możesz je zastąpić dowolnymi innymi orzechami, owocami, pestkami lub nasionami, np. sezamem.

Jedna porcja ma ok. 310 kcal (przy założeniu, że placek podzielisz na 8 części).

Placek owsiany z bakaliami L_04

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

2. Wypestkowane daktyle, śliwki i pół szklanki świeżo zaparzonej kawy zmiksuj w ręcznym robocie kuchennym na puree.

3. Przełóż puree do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

4. Przełóż masę bakaliową do tortownicy albo okrągłej silikonowej formy do pieczenia, wyrównaj i starannie ugnieć (ZOBACZ).

5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut i piecz, aż masa lekko się zrumieni (ZOBACZ).

6. Upieczoną masę odstaw do ostygnięcia (w formie) na ok. kwadrans, po czym wyjmij z formy i odstaw do pełnego ostygnięcia.

7. Podziel na porcje (tu: 8 sztuk – ZOBACZ).

Placek w przekroju –> TUTAJ

Smacznego!

Placek owsiany z bakaliami L_02

Placek owsiany z bakaliami L_07