• 4 średnie cukinie
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • ok. 100 g listków bazylii
  • listki z kilku gałązek mięty
  • garść świeżego koperku
  • 1 litr maślanki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 kwiaty cukinii (do dekoracji)
  • olej do smażenia

Chłodnik z cukinii i ziół – idealny na lato.

Lekki i pyszny chłodnik na maślance, którego podstawowe składniki to cukinia i mnóstwo ziół.

Cukinia świetnie sprawdza się w chłodnikach; pasują do niej wszelkiego rodzaju zioła i przyprawy.

W zależności od tego, których ziół i przypraw użyjesz oraz jakie dobierzesz proporcje, nadasz cukinii inne nuty smakowe. Do dzieła! :-)

Sprawdź też inne przepisy na CHŁODNIKI z owoców i warzyw.

Chlodnik z cukinii kwiat L_02

Chlodnik z cukinii kwiat L_08

PRZEPIS:

  1. Umyte cukinie przekrój wzdłuż na ćwiartki i usuń gniazda nasiennie. Cukinie pokrój na kawałki.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć cukinię. Dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż zmięknie (ok. 15-20 minut). Gotową cukinię odstaw do ostygnięcia.
  3. W blenderze zmiksuj cukinię, szczypiorek, bazylię, miętę, koperek i maślankę. W razie potrzeby miksuj partiami. Dopraw zupę pieprzem i gałką muszkatołową oraz – jeśli potrzebujesz – solą.
  4. Gotową zupę wstaw do lodówki na godzinę lub dłużej.
  5. Chłodnik możesz podać udekorowany kwiatem cukinii.

Smacznego!

Chlodnik z cukinii kwiat L_05