- 4 średnie cukinie
- 1/2 pęczka szczypiorku
- ok. 100 g listków bazylii
- listki z kilku gałązek mięty
- garść świeżego koperku
- 1 litr maślanki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 kwiaty cukinii (do dekoracji)
- olej do smażenia
Chłodnik z cukinii i ziół – idealny na lato.
Lekki i pyszny chłodnik na maślance, którego podstawowe składniki to cukinia i mnóstwo ziół.
Cukinia świetnie sprawdza się w chłodnikach; pasują do niej wszelkiego rodzaju zioła i przyprawy.
W zależności od tego, których ziół i przypraw użyjesz oraz jakie dobierzesz proporcje, nadasz cukinii inne nuty smakowe. Do dzieła! :-)
Sprawdź też inne przepisy na CHŁODNIKI z owoców i warzyw.
PRZEPIS:
- Umyte cukinie przekrój wzdłuż na ćwiartki i usuń gniazda nasiennie. Cukinie pokrój na kawałki.
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć cukinię. Dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż zmięknie (ok. 15-20 minut). Gotową cukinię odstaw do ostygnięcia.
- W blenderze zmiksuj cukinię, szczypiorek, bazylię, miętę, koperek i maślankę. W razie potrzeby miksuj partiami. Dopraw zupę pieprzem i gałką muszkatołową oraz – jeśli potrzebujesz – solą.
- Gotową zupę wstaw do lodówki na godzinę lub dłużej.
- Chłodnik możesz podać udekorowany kwiatem cukinii.
Smacznego!
Chłodnik z granitą i nerkowcami był pyszny, ten też na pewno zrobię :) pozdrawiam
Dzięki za miły komentarz, pozdrawiam
Wygląda cudownie :) I choć nie lubię chłodników, na ten bym się skusiła :)
Dziękuję!:-)