• PRALINKI:
  • 100 g niesiarkowanych suszonych moreli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g prażonych i solonych migdałów
  • 10 g ekspandowanego amarantusa
  • 50 g odtłuszczonej mąki migdałowej (nie zawiera glutenu)
  • 10 g kruszonego ziarna kakao + garść do dekoracji
  • 25 g jagód goji
  • 25 g rodzynek
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (przed rozpuszczeniem)
  • 100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • POLEWA:
  • 100 g gorzkiej czekolady z pomarańczą (tu: bio KAOKA)
  • 1 łyżka oliwy z pomarańczą (tu: Masrojana)
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego

Bardzo prosty przepis na nieprzyzwoicie pyszne domowe pralinki z bakalii i czekolady. Bezglutenowe i wegańskie.

Słodyczowa kreatywność FiKa na bezglutenie rozwija się w tempie geometrycznym ;-)

Dziś kolejny przepis na coś słodkiego – choco cubes czyli czekoladowe pralinki z bakaliami, które przygotujesz w dosłownie parę minut. A przy okazji znajdziesz nowe zastosowanie dla foremki do kostek lodu.

Proponowane bakalie to tylko opcja, możesz użyć innych. Jako „lepiszcza” użyłem gorzkiej czekolady, ponieważ z mleczną nie jest mi drodze, ale jeśli wolisz słodsze smaki, możesz zastąpić ją mleczną.

To samo dotyczy składników polewy – możesz użyć zwykłej czekolady (ja po prostu zużywam zapasy, które zalegają mi po kątach), a zamiast oliwy z pomarańczą i oleju kokosowego dodać np. masło (wtedy pralinki nie będą wegańskie). Dodatek oliwy pomarańczowej ma nadać pralinkom dodatkowego aromatu, ale jeśli takiej nie masz, spokojnie możesz z niej zrezygnować.

Solone migdały możesz zastąpić zwykłymi (najlepiej blanszowanymi); w takim wypadku dodaj do bakalii szczyptę soli.

Do przygotowania polewy używam 100 g czekolady, ponieważ dzięki większej ilości wygodniej jest maczać w niej pralinki – w praktyce jednak do ich dekorowania zużywa się max. połowę przygotowanej polewy. Resztę można wstawić do lodówki i wykorzystać w inny sposób.

Pralinki nie zawierają glutenu i są wegańskie (obydwie użyte czekolady nie zawierają mleka ani innych produktów pochodzenia zwierzęcego – ZOBACZ, KTÓRE TO).

Z podanych ilości składników przygotujesz 15 sztuk. Jedna sztuka – ok. 220 kcal.

Choco cubes L_04

Choco cubes L_01

PRZEPIS:

KUBIKI

1. Posiekaj drobno nożem orzechy i migdały.

2. Morele pokrój na małe kawałki.

3. Wszystkie bakalie (orzechy, migdały, morele, rodzynki, goji), mąkę migdałową, amarantus i kruszone ziarno kakao wymieszaj dokładnie w misce.

4. W niedużym rondlu podgrzej i rozpuść 100 g czekolady oraz 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego. Wymieszaj dokładnie do pełnego połączenia składników.

5. Zawartość rondla przelej do miski. Mieszaj wszystko do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Gotowa masa powinna wyglądać mniej więcej tak: ZOBACZ.

6. Przełóż masę do silikonowej foremki do kostek lodu i dokładnie ugnieć (ZOBACZ). Użyłem formy na 15 kostek, a bakaliowa masa przygotowana wg podanych proporcji wypełniła je idealnie.

7. Wstaw do lodówki na min. 5 godzin (najlepiej na całą noc).

8. Po wyjęciu z lodówki (ZOBACZ) wyjmij kubiki z formy, naciskając kolejno denko każdej kostki (dają się wydobyć bardzo łatwo).

Pralinki możesz dodatkowo udekorować przy pomocy polewy czekoladowej i ulubionych dodatków.

POLEWA

1. Podgrzej i rozpuść w rondlu 100 g czekolady z pomarańczą. Dodaj łyżkę oliwy, łyżkę oleju kokosowego, wymieszaj i zestaw z ognia.

2. Czekoladę przelej do płaskiego głębszego naczynia. Odstaw na chwilę, by nieco zgęstniała.

3. Zanurzaj kubiki w czekoladzie i odstawiaj kolejno na deskę albo duży płaski talerz. Dodatkowo, każdy kubik możesz udekorować dowolnym dodatkiem. Tutaj użyłem orzechów laskowych w czekoladzie (Raw Cocoa), nerkowców i kruszonego ziarna kakao.

4. Odstaw do pełnego zastygnięcia czekolady (najlepiej wstaw do lodówki na ok. godzinę).

Kubiki możesz przechowywać w lodówce do 10 dni.

Smacznego!

ZOBACZ PRALINKĘ W PRZEKROJU

Mąkę migdałową i inne mąki bezglutenowe możesz kupić w sklepie z żywnością dla alergików SIN GLUTEN (Al. Wojska Polskiego 41 w Warszawie), o którym pisaliśmy TUTAJ.

Choco cubes L_07

Choco cubes L_05

Choco cubes L_06

Choco cubes L_08

Choco cubes L_02