• ok. 250 g wędzonego łososia
  • 1 szalotka
  • 3 kopiaste łyżeczki tartego chrzanu
  • cytryna
  • 3 gałązki koperku
  • oliwa extra vergine
  • trochę kaparów
  • trochę czerwonego pieprzu w zalewie
  • trochę drobnego szczypiorku

Elegancka, lekka i szybka w przygotowaniu przystawka z wędzonego łososia.

Tak przygotowany łosoś najbliżej ma do pasty, jestem jednak zdania, że nie byłoby dużym nadużyciem nazwać to danie tatarem.

Pasta jest kremowa, bardzo delikatna, cytrusowa a zarazem (to zasługa dodatku chrzanu) ostra i wyrazista. Można podać ją jako przystawkę, dekorując talerz na przykład w taki sposób, jaki poniżej zaproponowałem albo do niego podobny, ale równie świetna będzie po prostu z kromką dobrego chleba.

1. Z łososia usuń skórę, pokrój go na kawałki i wrzuć do malaksera.

2. Dodaj posiekaną szalotkę, tarty chrzan, sok z cytryny, koperek i chlust oliwy. Zmiksuj.

3. Nałóż porcje pasty na talerz przy pomocy odpowiedniej foremki (np. metalowego pierścienia do formowania). Posyp z wierzchu drobno posiekanym szczypiorkiem.

4. Na koniec udekoruj talerz ziarenkami czerwonego pieprzu, kaparami i koperkiem.

Smacznego!

Pasta z łososia L_06

Pasta z łososia L_04