• NA 12 CIASTEK:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 7 daktyli (ok. 100 g - waga po wypestkowaniu)
  • 50 g orzechów pecan (lub włoskich)
  • 30 g mąki kokosowej
  • 50 g bezglutenowych płatków owsianych

Ciasteczka z kaszy jaglanej. Bez cukru i innych słodzików, bez masła, bez jajek. Bezglutenowe i wegańskie.

Prosty i szybki przepis na zdrowe jaglankowe ciastka z ledwie 5 składników, dosładzane jedynie bardzo słodkimi i miękkimi jak toffi świeżymi daktylami izraelskimi (ZOBACZ).

Ciastka są chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Bezglutenowe płatki owsiane (użyłem TAKICH) są delikatniejsze i bardziej miękkie od zwykłych, dlatego nie są w ciastkach zbyt mocno wyczuwalne.

Sprawdź też inne przepisy z kaszą jaglaną – KASZA JAGLANA.

Ciastka jaglane L_ 06

Ciastka jaglane L_ 10

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

2. Ugotuj kaszę jaglaną: przepłucz ją pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy (tu: 1,5 kubka wody na 0,5 kubka kaszy). Doprowadź kaszę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 12-15 minut.

3. Wypestkuj daktyle.

4. Ugotowaną kaszę i daktyle zmiksuj na gęsty krem.

5. Przełóż krem do miski, dodaj posiekane orzechy, mąkę kokosową i płatki owsiane. Wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły.

6. Formuj w dłoniach kulki wielkości czekoladowych trufli i lekko rozpłaszczając (na grubość nie mniej niż 1 cm) układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

7. Piecz w 180 stopniach ok. 30-35 minut, w razie potrzeby nieco dłużej.

8. Zostaw na kratce do ostygnięcia (ZOBACZ).

Smacznego!

Ciastka jaglane L_ 01

Ciastka jaglane L_ 07

Ciastka jaglane L_ 08

Ciastka jaglane L_ 11