- NA 12 CIASTEK:
- 100 g kaszy jaglanej
- 7 daktyli (ok. 100 g - waga po wypestkowaniu)
- 50 g orzechów pecan (lub włoskich)
- 30 g mąki kokosowej
- 50 g bezglutenowych płatków owsianych
Ciasteczka z kaszy jaglanej. Bez cukru i innych słodzików, bez masła, bez jajek. Bezglutenowe i wegańskie.
Prosty i szybki przepis na zdrowe jaglankowe ciastka z ledwie 5 składników, dosładzane jedynie bardzo słodkimi i miękkimi jak toffi świeżymi daktylami izraelskimi (ZOBACZ).
Ciastka są chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Bezglutenowe płatki owsiane (użyłem TAKICH) są delikatniejsze i bardziej miękkie od zwykłych, dlatego nie są w ciastkach zbyt mocno wyczuwalne.
Sprawdź też inne przepisy z kaszą jaglaną – KASZA JAGLANA.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Ugotuj kaszę jaglaną: przepłucz ją pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy (tu: 1,5 kubka wody na 0,5 kubka kaszy). Doprowadź kaszę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 12-15 minut.
3. Wypestkuj daktyle.
4. Ugotowaną kaszę i daktyle zmiksuj na gęsty krem.
5. Przełóż krem do miski, dodaj posiekane orzechy, mąkę kokosową i płatki owsiane. Wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły.
6. Formuj w dłoniach kulki wielkości czekoladowych trufli i lekko rozpłaszczając (na grubość nie mniej niż 1 cm) układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz w 180 stopniach ok. 30-35 minut, w razie potrzeby nieco dłużej.
8. Zostaw na kratce do ostygnięcia (ZOBACZ).
Smacznego!
D-O-S-K-O-N-A-Ł-E!
Przepiękne i jaka krótka lista składników, dziś zrobię bo mam nawet mąkę kokosową:)
Smacznego!:-)
świetne ciasteczka! takim zdecydowanie trudno się oprzeć – ale nie ma po co – samo zdrowie przecież! :)
:-)
Absolutnie genialne w swej prostocie
Kusisz. I to zdrowo.
uwielbiam te Twoje ciasteczka! :) zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
czy można czymś zastąpić płatki owsiane? mam na nie straszne uczulenie, a ciastka brzmią przepysznie
Można zwiększyć ilość mąki kokosowej albo dodać np. mielone orzechy, tak by ciasto uzyskało odpowiednio plastyczną konsystencję i dało się formować w ciastka.
Przepraszam bardzo, ale od kiedy owies jest bezglutenowy ?
Od zawsze, takim stworzyła go natura. Polecam lekturę m.in. tego wpisu: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/co-jesc-co-kupic-jak-wybrac-dobry-produkt/
Tak przy okazji chciałbym zapytać od kiedy owies jest bezglutenowy ?
Od zawsze, takim stworzyła go natura. Polecam lekturę m.in. tego wpisu: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/co-jesc-co-kupic-jak-wybrac-dobry-produkt/
czy zamiast mąki kokosowej można użyć ryżowej albo kukurydzianej? :)
Sugerowałbym ryżową, ale nie sprawdzałem tej wersji, więc nie mogę dać gwarancji, że udadzą się tak samo. W każdym razie warto spróbować.
Witam, czy zamiast mąki kokosowej mogę dać wiórki kokosowe i zamiast orzechów np nasiona słonecznika? :)
Mąka kokosowa ma inne właściwości – chłonie wilgoć lepiej niż wiórki i wpływa na konsystencję ciastek. Poza tym wiórki mogą chrupać między zębami. Orzechy można zastąpić słonecznikiem, pozdrawiam
Witam. W mojej małej miejscowości nie ma nigdzie maki kokosowej :/ moga ja czymś zastąpić? Pozdrawiam
Proponuję spróbować z mielonymi orzechami, najlepiej laskowymi albo włoskimi
Jak to jest, że najpierw rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, a następnie ponad pół godziny pichcę resztę przepisu? Ciekawe podejście.
Mój piekarnik rozgrzewa się dość długo, a takie „ciekawe podejście” oznacza po prostu ekonomiczne podejście do czasu spędzanego w kuchni. Włączam piekarnik, przygotowuję to, co jest do przygotowania, po czym wstawiam i gotowe. Mam za dużo zajęć, żeby „mieszkać” w kuchni, ale jeśli coś Ci w takim podejściu nie gra, nie ma przeszkód by działać po swojemu, pozdrawiam
Bezglutenowe? Owies też ma gluten, tylko mniej i mniej groźny…;p
Pisałem o tym już wiele razy, zarówno tutaj, jak i na facebooku (www.facebook.com/facetikuchnia), ale powtórzę jeszcze raz – owies jest z natury bezglutenowy. W procesie uprawy i przetwarzania zwykle ma jednak kontakt ze zbożami glutenowymi, dlatego jest glutenem zanieczyszczony. Z tego względu osoby, którym gluten szkodzi, muszą sięgać po czysty certyfikowany owies, który jest bezglutenowy. Ja używam owsa tej firmy, o której wspominam w przepisach z użyciem płatków owsianych. Poczytaj trochę na ten temat, zanim zaczniesz komentować;-) pozdrawiam
Bombowy przepis i piękne ciasteczka, będę testować dziś wieczorem, pozdrawiam
Zrobiłam, wyszły przepyszne. Pięknie popękały, są złociste i miękkie w środku:) Wielkie dzięki za przepis
Już je lubię :D
Ile mniej więcej wychodzi ciasteczek? :)
12 sztuk – tak jak pisałem przy liście składników:-) pozdrawiam
A czy zamiast daktyli moga byc np rodzynki?
Powinno się udać, ale sugerowałbym wcześniej namoczyć rodzynki w wodzie. Warto mieć też na uwadze, że daktyle są słodsze od rodzynek.
jak długo są dobre po zrobieniu?:) szukam przekąsek na narty:)))
Można je przechowywać do tygodnia, ale nie w zamkniętym pudełku. Na półmisku, albo – jeśli dłużej niż 2-3 dni – w lodówce. Lepiej przechowują się batony musli (do 2 tygodni) https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/batoniki-musli-bezglutenowe-i-weganskie-batoniki-z-kasza-jaglana/ oraz te ciastka https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/ciastka-brownie-z-kaszy-jaglanej-bezglutenowe-i-weganskie/, pozdrawiam
czym mogę zastąpić orzechy?
co mogę dodać zamiast orzechów niestety odpada każdy rodzaj
Ja zamiast orzechów dałam słonecznik i sezam a zamiast daktyli potarte jabłka. Wyszły pyszne!!!
Bardzo się cieszę:-)
Przepraszam bardzo, ale od kiedy owies jest bezglutenowy ?
Od zawsze, takim stworzyła go natura. Polecam lekturę m.in. tego wpisu: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/co-jesc-co-kupic-jak-wybrac-dobry-produkt/
Pyszotki
Super pomysł na zdrowe słodkie
Ciastka mistrz, tak banalny przepis a taki super rezultat. Dzięki :D
zrobione i ..zjedzone, są świetne!
Dodałam maliny, jakież one były pyszne. Ciastka – uzależniacze ;)
Jaglanka to samo zdrowie;-)
Mogę je jeść jak małpa kit :P
ile takie ciasteczko ma kalorii? czy można je jeść będąc na diecie?
Jedno ciastko ma niespełna 100 kcal. Czy można jeść – to zależy od diety i jej celu. Najważniejszy jest bilans energetyczny – jeśli Twoim celem jest przyjmować dziennie określoną ilość kcal, powiedzmy 1000, ciastko będzie OK pod warunkiem, że zmieści się w przyjętym limicie. Dieta ma sens wtedy, kiedy nie szuka się pretekstu do wyjątków i wymówek.
100 kcal to np. pół banana, jedno małe jabłko, 4 orzechy brazylijskie, 4 suszone morele / śliwki, jogurt naturalny… dieta to sztuka wyboru;-)
Czym moge zastąpić orzechy ? :) suszonymi owocami , czekolada ?
Tak – dowolnymi suszonymi owocami albo posiekaną czekoladą.
A robiłeś może z gryczanej?
Wg tego przepisu – nie, ale moim zdaniem spokojnie możesz zastąpić kaszę jaglaną – niepaloną gryczaną.
To zdjęcie wywołuje u mnie wielką chęć chrupania :-)