Ciasteczka z masłem orzechowym domowej roboty. Tylko trzy składniki.

Te ciasteczka to czysty obłęd! Już sam aromat sprawia, że nie można im się oprzeć, a smak tylko umacnia ich ciastkowy status 😉

Z uwagi na miękką strukturę (masło orzechowe!) i lekko ciągnący środek ciastka przypominają biszkopty. O tyle wyjątkowe, że karmelowe. To zasługa połączenia masła orzechowego i cukru kokosowego, który nie tylko nadaje deserom karmelowy kolor, ale wzbogaca je o niesamowity, głęboki karmelowy smak. W braku cukru kokosowego, zastąp go ciemnym muscovado lub ewentualnie cukrem trzcinowym.

Masło orzechowe, które jest składnikiem ciastek, najlepiej zrobić samodzielnie w domu. Z uwagi na to, że w temacie maseł orzechowych jesteśmy niereformowalni i uznajemy produkty tylko jednej marki (są czyste, niesolone, składają się w 100% z orzechów i nie zawierają żadnych domieszek orzeszków ziemnych), kiedy robimy masło orzechowe sami jego bazą są wyłącznie orzechy i niewielki dodatek nierafinowanego oleju kokosowego dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Nic prostszego! Wystarczy zmiksować w robocie kuchennym ulubione orzechy, dodać nieco oleju kokosowego lub innego tłuszczu roślinnego i gotowe. Najczęściej robię masło z nerkowców / orzechów laskowych / orzechów włoskich / orzechów brazylijskich albo ich mieszanek w różnych proporcjach. Dobrze nadają się do tego również orzechy macadamia (bardzo tłuste) i pecan. Tak przygotowane masło z orzechów przechowuję w lodówce, ponieważ lubię, gdy ma gęstą maślaną postać.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Poniżej: masło orzechowe chwilę po blendowaniu:

Ciasteczka z masłem orzechowym

Poniżej: masło orzechowe po 1-2 godzinach w lodówce:

Ciasteczka z masłem orzechowym

Masło orzechowe – SKŁADNIKI:

  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g nerkowców
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Masło orzechowe – PRZEPIS na ok. 250 g (mały słoik):

  1. Orzechy laskowe możesz podprażyć w piekarniku (ok. 6-8 minut w 200 stopniach) i usunąć z nich skórki. Możesz również użyć już uprażonych i pozbawionych skórek.
  2. Orzechy laskowe i nerkowce wrzuć do małej misy robota Magimix i zmiksuj (3 minuty). Powstanie miałki, kleisty proszek. Jeżeli wolisz masło z chrupiącymi drobinkami orzechów (crunchy) miksuj nieco krócej.
  3. Dodaj 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego, w zależności od oczekiwanej konsystencji. Ja dodaję 2 kopiaste łyżki. Ponownie zmiksuj (2-3 minuty). Uzyskasz masło orzechowe o konsystencji dobrze zrobionego hummusu – powinno być gęste, a jednocześnie powinno powoli spływać z łyżki.
  4. Kiedy wstawisz masło orzechowe do lodówki, zmieni strukturę na bardziej zwartą.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym – SKŁADNIKI na ok. 15 ciastek:

  • 190 g masła orzechowego domowej roboty
  • 1 jajko
  • 60 g cukru kokosowego (odparowanego nektaru palmy kokosowej); może być też dark muscovado lub cukier trzcinowy
  • ziarenka z 1-2 laski wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.
  2. Do dużej misy robota Magimix dodaj cukier i jajko. Zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą (1-2 minuty).
  3. Dodaj masło orzechowe oraz wanilię (ziarenka z laski wanilii) i ponownie zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą (2 minuty). Gotowa masa powinna mieć postać gęstej karmelowej i bardzo lepkiej pasty.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki lub np. małej gałkownicy do lodów (takiej, jak używana przeze mnie w tym przepisie – o średnicy ok. 5 cm) wykładaj porcje masy na blachę. Zachowaj odstępy pomiędzy porcjami ciasta, ponieważ podczas pieczenia ciastka rozleją się i zwiększą objętość.
  5. Nie przejmuj się nieregularnym kształtem ciastek z masy nakładanej łyżką – jest na tyle płynna, że sama się wyrówna i przybierze formę kółek, a powierzchnia jako tako się wygładzi. Ciastka powinny wyglądać jak domowe. Dodatkowo, przed wstawieniem do pieca możesz oprószyć je gruboziarnistą solą.
  6. Jak widać na zdjęciu, wszystkie ciastka postanowiłem zmieścić na jednej blasze. W rezultacie kilka sztuk leżących przy krawędziach lekko się odkształciło. Nie ma to oczywiście żadnego wpływu na smak, jeśli jednak chcesz uzyskać bardziej okrągłe ciastka, musisz zapewnić im więcej przestrzeni życiowej 🙂
  7. Wstaw blachę do piekarnika na środkowy poziom na ok. 12 minut. Ja piekę ciastka 6 minut z grzaniem góra-dół, po czym 6 minut tylko z górną grzałką.
  8. Wyjmij blachę z piekarnika, odstaw na 5 minut, po czym przenieś ciastka na kratkę, by przestygły.

Smacznego!

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym