Ciasto jaglane z rabarbarem – bezglutenowe.

Ciasto jaglane z rabarbarem to genialny deser – umiarkowanie słodki, na kakaowym spodzie, z rabarbarowym wnętrzem przełamanym białymi porzeczkami. Całość przykrywa bezowy wierzch z dodatkiem mielonych migdałów, lekko muśnięty surowym kakao. Jest pyszne, a dom już podczas pieczenia wypełnia się pięknym aromatem.

Ciasto jaglane z rabarbarem to wypiek na bazie mojego wcześniejszego przepisu na ciasto porzeczkowe. Drobne różnice polegają na tym, że tym razem mąkę owsianą zastąpiłem kaszą jaglaną, zamiast masła użyłem oleju kokosowego, a do spodu i bezowego wierzchu ciasta dodałem surowe kakao. Tak czy owak, przepis jest tak samo łatwy, szybki i przyjemny jak poprzednio. Rabarbar dosładzam tylko daktylami (zamiast cukru).

Ciasto możesz zrobić z właściwie dowolnej mąki bezglutenowej (np. owsianej, jaglanej, kasztanowej, teff, ryżowej, etc.) albo z orkiszowej lub pszennej, jeżeli takich używasz. Piekę je w tortownicy o średnicy 20 cm.

Ciasto jaglane z rabarbarem

Ciasto jaglane z rabarbarem

Ciasto jaglane z rabarbarem – SKŁADNIKI na 10 porcji:

  • 150 g suchej kaszy jaglanej zmielonej na mąkę
  • 100 g oleju kokosowego nierafinowanego (najlepiej organicznego) = 70 g + 30 g
  • 100 g cukru kokosowego (z odparowanego nektaru palmy kokosowej)
  • 4 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 4 laski rabarbaru
  • 6 daktyli wypestkowanych (tu: daktyle Medjool, ok. 120-150 g – waga bez pestek)
  • 250 g białych porzeczek (można zastąpić innymi porzeczkami, borówkami, malinami, truskawkami albo po prostu pominąć)
  • 80 g zmielonych migdałów
  • 3 kopiaste łyżki surowego kakao = 2 + 1

Ciasto jaglane z rabarbarem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Rabarbar obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki (ZOBACZ) i przełóż do miski. Dodaj porzeczki i odstaw.
  3. Daktyle porwij na małe kawałki i dodaj do miski z rabarbarem. Wymieszaj owoce.
  4. W mikserze wymieszaj 100 g oleju kokosowego (powinien być miękki, ale nie płynny), 70 g cukru, 2 jajka i 2 żółtka (30 g cukru i 2 białka odstaw na później).
  5. Kiedy składniki dobrze się połączą, stopniowo dodaj mąkę, 2 łyżki kakao i proszek do pieczenia.
  6. Gdy masa na ciasto będzie gotowa (gładka i błyszcząca) przelej ją do tortownicy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia (ZOBACZ). Używam tortownicy o średnicy 20 cm.
  7. Na ciasto wysyp owoce. Wstaw tortownicę do piekarnika na 35 minut.
  8. Pod koniec pieczenia ubij 2 białka z 30 g cukru. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżkę kakao.
  9. W ubite białka delikatnie wmieszaj szpatułką zmielone wcześniej migdały.
  10. Wyjmij ciasto z piekarnika, na warstwie z owoców rozprowadź możliwie równo kakaową masę z białek i migdałów, po czym wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do ostygnięcia.
  12. Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Ciasto jaglane z rabarbarem

Ciasto jaglane z rabarbarem

Ciasto jaglane z rabarbarem