Ciasto migdałowe z pistacjami (bez mąki).

Ciasto migdałowe z pistacjami smakuje absolutnie obłędnie, ponieważ łączy w sobie wszystko, co najlepsze – doskonałe kremowe jak toffi daktyle Medjool, chrupkie pistacje, migdały oraz suszone figi. Jakby tego wszystkiego było mało, całość dodatkowo podbija masło. Taki zestaw składników sprawia, że bakaliowo-maślany smak gotowego deseru zapisuje się w pamięci na długo. Ba, na zawsze!

Przepis jest bardzo prosty, a lista składników krótka, dzięki czemu zakochasz się w nim nawet nie od pierwszego kęsa, a od pierwszego wejrzenia ;-)

Ciasto najlepiej upiec wtedy, kiedy spodziewasz się gości – w przeciwnym razie istnieje spore ryzyko, że zanim się obejrzysz, spałaszujesz je sam/-a… Jest tak pyszne, że trudno poprzestać na jednej porcji. Ten deser wystawia silną wolę na naprawdę ciężką próbę :-)

Ciasto migdałowe z pistacjami upiekłem (z niewielkimi zmianami) na podstawie przepisu z książki Divine Food wydanej przez Gestalten, o której wspominałem w opublikowanym niedawno przepisie na znakomite jajka pieczone w oliwie. Zamiast białego cukru dodałem organiczny cukier kokosowy, a przy okazji – względem oryginalnego przepisu – zmniejszyłem ilość cukru z podanych w książce 170 g do 100 g. Taka ilość w zupełności wystarcza do ubicia jajek z cukrem. Cukier kokosowy, który w smaku najbardziej przypomina solony karmel, pasuje tu idealnie i doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami.

Placek piekę w tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm.

Ciasto migdalowe z pistacjami

Ciasto migdalowe z pistacjami

Ciasto migdalowe z pistacjami

Ciasto migdałowe z pistacjami – SKŁADNIKI na 8 dużych porcji:

  • 200 g migdałów (zmielonych)
  • 150 g daktyli Medjool (waga bez pestek) porwanych na kawałki
  • 150 g suszonych fig (tu: małe figi hiszpańskie) pokrojonych na kawałki
  • 100 g niesolonych pistacji (w całości, bez łupinek)
  • 200 g ghee (lub masła), rozpuszczonego
  • 100 g cukru kokosowego (albo zwykłego)
  • 4 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 5 kropel amaretto (opcjonalnie)

Ciasto migdałowe z pistacjami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Jajka z cukrem dodaj do misy miksera i ubijaj do momentu, aż uzyskasz błyszczącą i puszystą masę. Jeżeli użyjesz cukru kokosowego (zgodnie z moją propozycją), gotowa masa cukrowo-jajeczna będzie wyglądać nieco inaczej niż jajka ubite z tradycyjnym, białym rafinowanym cukrem. Jej kolor będzie karmelowy. Jajka z cukrem możesz również ubić w mikserze ręcznym.
  3. Nie wyłączając miksera powoli wlej do misy rozpuszczone masło i miksuj do pełnego połączenia składników.
  4. Stopniowo dodaj zmielone migdały wraz z amaretto, miksując do pełnego połączenia składników.
  5. Wyłącz mikser. Dodaj do misy daktyle, figi i pistacje. Wmieszaj je w masę przy pomocy szpatułki.
  6. Dno tortownicy z odpinaną obręczą (u mnie: średnica 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Nie natłuszczam boków tortownicy, ale jeśli Twoja forma do pieczenia tego wymaga, możesz to zrobić.
  7. Przelej masę do tortownicy i wygładź wierzch szpatułką.
  8. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 50 minut, aż ładnie się zrumieni. Ciasto z cukrem kokosowym, który nie tylko smakuje jak solony karmel, ale ma również karmelową barwę, będzie mieć ciemniejszy kolor, a cukier na jego krawędziach mocniej się skarmelizuje – ZOBACZ. Tak ma być.
  9. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw je do pełnego ostygnięcia. Ja po ok. godzinie zdejmuję obręcz z tortownicy, odstawiam ciasto na noc w temperaturze pokojowej i kroję następnego dnia.
  10. Zaparz kawę, na przykład w chemexie i ciesz się, że możesz zjeść coś tak dobrego :-)
  11. Przechowuj ciacho w temperaturze pokojowej (do 4 dni), osłonięte np. ochronną parasolką do owoców.

Ciasto migdalowe z pistacjami

Ciasto migdalowe z pistacjami

Ciasto migdalowe z pistacjami