• 100 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki bio nierafinowanego oleju kokosowego
  • 6 łyżek sproszkowanego surowego kakao
  • 150 g gorzkiej czekolady (do rozpuszczenia)
  • 50 g gorzkiej czekolady (do posiekania)
  • 6 daktyli izraelskich (albo 6 łyżek miodu)
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 150 g orzechów (po 50 g nerkowców, orzechów włoskich i laskowych)
  • 50 g siemienia lnianego
  • 100 g mąki z orzechów lub nasion (dowolnej, może być kokosowa, słonecznikowa, dyniowa, z orzechów włoskich lub laskowych, lniana, etc.)
  • 2 średnie banany
  • 2 łyżki masła orzechowego z nerkowców (Meridian, 100% orzechów)
  • 1-2 łyżki surowego kakao do dekoracji

Ciasto orzechowo-czekoladowe z jaglanki na Dzień Czekolady.

Co dziś mamy? 12 kwietnia, czyli Dzień Czekolady. Jeden z dwu świętowanych w ciągu roku – drugi obchodzony jest jesienią. Nie mnie rozstrzygać, której dacie należy się pierwszeństwo. To bez znaczenia, przecież im więcej Dni Czekolady w kalendarzu – tym lepiej;-)

Kasza jaglana to znakomita baza do przyrządzania zdrowych deserów (ZOBACZ). To ciasto z jaglanki ma świetny skład (w tym dużo orzechów i organiczne masło orzechowe w 100% z nerkowców), doskonale smakuje i robi się błyskawicznie. Kilka chwil w kuchni, później ok. pół godziny pieczenia w piekarniku i gotowe!

Przepis jest wegański, pod warunkiem, że użyjesz daktyli. Jeśli zastąpisz je miodem, ciasto wyjdzie równie dobre, ale nie będzie wegańskie.

Banany możesz zastąpić awokado w ilości odpowiadającej (wagowo) 2 bananom średniej wielkości.

Sprawdź też: ZESTAW PRZEPISÓW NA DZIEŃ CZEKOLADY

PRZEPIS:

1. Ugotuj kaszę: przepłucz pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy. Doprowadź kaszę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 12-15 minut.

2. Posiekaj 50 g czekolady.

3. Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na pastę.

4. W kąpieli wodnej (np. w misce zawieszonej w garnku w taki sposób, by jej dno nie stykało się z taflą wrzącej wody) rozpuść 150 g czekolady.

5. Kaszę, olej kokosowy i daktyle (albo zamiast daktyli – miód) zmiksuj przy użyciu miksera ręcznego na gładki krem.

6. Zmiksuj kaszę, siemię lniane, mąkę, kakao, masło orzechowe, kardamon, czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i rozgniecione wcześniej na papkę banany.

7. Do ciasta dodaj posiekaną czekoladę i miksuj jeszcze przez chwilę.

8. Dodaj orzechy (w całości) i ręcznie wmieszaj je w masę.

9. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy ok. 20 cm) i wstaw do lodówki na pół godziny.

10. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto ok. 35 minut (8 minut grzanie góra-dół, a następnie tylko grzanie od góry) – ZOBACZ.

11. Upieczone ciasto odstaw do pełnego ostygnięcia i oprósz kakao lub organiczną czekoladą w proszku (ZOBACZ). Możesz wstawić je do lodówki, by miało bardziej zwartą konsystencję.

Przechowuj w lodówce – do 10 dni. ZOBACZ ciasto w przekroju.

Smacznego!

Ciasto orzechowo czekoladowe L_01

Ciasto orzechowo czekoladowe L_02

Ciasto orzechowo czekoladowe L_04