Ciasto pistacjowe.

Ciasto pistacjowe – aromatyczne, wilgotne, pełne najlepszych składników, przepyszne! Łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne. Uniwersalne, świetne na każdą okazję.

To jeden z tych deserów, który dowodzi, że cały urok tkwi w prostocie. Nie ma tu cukierniczej ekwilibrystyki, jest za to krótka lista składników i urzekający rezultat. Ciasto łączy w sobie wyjątkowy delikatny smak pistacji i mocny, odświeżający aromat skórki cytrynowej. Jest znakomite 🙂

Używam tu mąki owsianej bezglutenowej, ale jeśli chcesz możesz dodać inną, także pszenną (wtedy ciasto bardziej wyrośnie). Cukier kokosowy w razie potrzeby możesz zastąpić trzcinowym lub białym. Jeżeli nie masz dostępu do niewoskowanych cytryn (w Warszawie są pod Halą Mirowską) pamiętaj, by cytrynę dokładnie sparzyć przed użyciem.

Jak zwykle, dodaję niewiele cukru, ponieważ zależy mi na tym, by w smaku pierwsze skrzypce grały pistacje i nuta cytryny. Jeżeli wolisz słodsze smaki, zwiększ ilość cukru z 80 g do 100-120 g.

Ciasto pistacjowe

Ciasto pistacjowe

Ciasto pistacjowe – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:

  • 250 g pistacji niesolonych i nieprażonych
  • 5 jajek (zerówki, wolny wybieg)
  • 80 g cukru kokosowego (z palmy kokosowej) albo zwykłego
  • 200 g ghee lub masła
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej (albo dowolnej innej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki z niewoskowanej cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu z Madagaskaru (voatsiperifery) o lekko owocowym aromacie (opcjonalnie)

Ciasto pistacjowe – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.
  2. W robocie kuchennym zmiksuj pistacje na mąkę.
  3. Jajka dodaj do misy miksera i ubijaj na wysokich obrotach do momentu, aż uzyskasz puszystą masę. Jajka możesz również ubić w mikserze ręcznym.
  4. Nie wyłączając miksera stopniowo dodaj cukier i miksuj do pełnego połączenia składników. Jeżeli użyjesz cukru kokosowego (zgodnie z moją propozycją), gotowa masa cukrowo-jajeczna będzie wyglądać nieco inaczej niż jajka ubite z tradycyjnym, białym rafinowanym cukrem. Jej kolor będzie karmelowy.
  5. Nie wyłączając miksera stopniowo wlej do misy rozpuszczone masło (ja dodaję po łyżce) i miksuj do pełnego połączenia składników.
  6. Przełącz mikser na wolne obroty. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, zmielone pistacje i startą skórkę z cytryny. Miksuj do pełnego połączenia składników.
  7. Dno tortownicy z odpinaną obręczą (u mnie: średnica 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Nie natłuszczam boków tortownicy, ale jeśli Twoja forma do pieczenia tego wymaga, lepiej to zrób.
  8. Przelej masę do tortownicy i wygładź wierzch szpatułką.
  9. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 35 minut. Ciasto z cukrem kokosowym, który nie tylko smakuje jak solony karmel, ale ma również karmelową barwę, będzie mieć ciemniejszy kolor, a cukier na jego krawędziach mocniej się skarmelizuje – ZOBACZ. Tak ma być.
  10. Wyjmij ciasto z piekarnika, nie zdejmując obręczy z tortownicy przykryj je czystą kuchenną ścierką i odstaw do ostygnięcia na 40 minut. Ja po ok. godzinie zdejmuję obręcz z tortownicy, odstawiam ciasto na noc w temperaturze pokojowej i kroję następnego dnia.
  11. Gotowe ciasto możesz potraktować na przykład klasycznym (cukier puder + woda) lub limonkowym (sok z limonki lub cytryny + woda) lukrem. My lukru nie lubimy, więc ciasto nie jest nim zatrute 😉
  12. Ciasto podane z dobrą kawą smakuje tak, że brak słów 🙂 Bez kawy smakuje jak marzenie 🙂

Ciasto pistacjowe

Ciasto pistacjowe

Ciasto pistacjowe

Ciasto pistacjowe