Cold Brew – kawa parzona na zimno.

Cold Brew? Kiedy przychodzi jego czas, oznacza to jedno: wreszcie nastało lato 🙂 Słoneczne, upalne, prawdziwe. Kiedy robi się naprawdę ciepło, zestaw trzech niezawodnych i niezbędnych każdemu zdrowemu (na ciele i umyśle 😉 ) płynów pod tytułem woda + kawa + wino ulega drobnym modyfikacjom. Czerwone szczepy ustępują miejsca białym, a Cold Brew spycha espresso i fikuśne przelewy na dalszy plan.

Zapomnij o wynalazkach typu frappuccino i innych kawowych „mrożonkach”. Z cukrem, syropami, mlekiem i tym wszystkim, przez co smak dobrych, świeżo palonych ziaren bezpowrotnie trafia szlag. Jest Cold Brew, to w zupełności wystarcza. Żadna inna „zimna kawa” nie ma do niej startu. Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno deklasuje konkurencję 🙂

Kawa zaparzona na zimno ma intensywny, bogaty i pełny smak. Jest w niej moc. Jedyne, czego potrzebuje, to ładnej szklanki i garści kostek lodu. Dodatkowa zaleta Cold Brew polega na tym, że można przechowywać ją w lodówce nawet do 2 tygodni.

Parzenie kawy metodą Cold Brew nie jest skomplikowane. Wystarczy zadbać o szczegół, by osiągnąć naprawdę spektakularny rezultat. Ów „szczegół” to cierpliwość, czas, świeżo zmielone ziarna kawy dobrej jakości i równie dobra woda (mineralna filtrowana) oraz znajomość poszczególnych kroków procesu zaparzania. Warto, ponieważ Cold Brew to wyśmienity napój na gorące dni.

W zeszłym roku podałem tu przepis na wspaniały, lekki i orzeźwiający sorbet kawowy na bazie domowego koncentratu kawowego parzonego właśnie na zimno. Dziś będzie o samej kawie.

Cold Brew to kawa o nieporównanie większej mocy i wysokiej zawartości kofeiny. Jest niezwykle smaczna i bardzo orzeźwiająca. Kiedy robi się na tyle ciepło, że pojawia się w kawiarniach, praktycznie nie zamawiamy niczego innego. Bo nic lepszego na upały w temacie kawy nie istnieje. Tak parzona kawa jest idealnie wyważona i smakuje bez zarzutu pod jednym warunkiem: trzeba użyć ziaren wysokiej jakości, które najlepiej zmielić bezpośrednio przed zaparzaniem. Gotowa zmielona kawa z supermarketu w żadnym wypadku nie nadaje się do tej metody. Warto mieć na uwadze, że z dobrych ziaren maceracja wydobywa wszystko co w nich najlepsze, ale w przypadku marnych ziaren smak gotowej kawy bezlitośnie obnaży pełną paletę ich braków. Parząc Cold Brew nie warto oszczędzać na ziarnach. To samo dotyczy zresztą każdej innej metody parzenia, z alternatywnymi na czele.

Kawa do Cold Brew musi być zmielona grubo. Jak do kafetiery (czyli french pressa) albo nawet nieco grubiej. Najlepiej w domu, bezpośrednio przed parzeniem, dzięki czemu zachowa najpełniejszy i najgłębszy bukiet. W kawie aromat jest przecież równie ważny jak smak.

Kawę wybierz taką, jaką lubisz. To kwestia subiektywna. U nas bazą Cold Brew najczęściej są jasno lub średnio palone ziarna single origin. Ostatnio zwykle Papua Nowa Gwinea na przemian z Hondurasem.

Jeszcze jedna rzecz: dodatki. Cold Brew potrzebuje tylko lodu. Koniec. To, że w kawiarniach, na życzenie wleją Ci do szklanki syrop, mleko lub nawet – o zgrozo – mleko skondensowane – wynika tylko stąd, że „klient nasz pan”. Choćby miał najbardziej szalone, niedorzeczne i niepojęte życzenia. Nie warto praktykować tego w domu.

Właściwe proporcje kawy do wody są jak 1 do 5 (=0,2) lub mniej, jeśli taka jest dla Ciebie za mocna. Zmielone ziarna absorbują część płynu, dlatego gotowej kawy jest mniej niż wody, którą zalewa się ziarna.

Do parzenia Cold Brew używamy dużego litrowego french pressa. Później wystarczy przefiltrować kawę w chemexie z użyciem grubego papierowego filtra (pisałem o nich tutaj). Dzięki temu chemex posłuży dodatkowo jako dzbanek do nalewania.

Różne kawowe akcesoria, w tym fajne designerskie kafetiery i dobre młynki kawowe w szerokim wyborze znajdziesz w sklepie Voltimex (stacjonarnie – Warszawa, Świętokrzyska 30 + online). Polecam ten sklep, ponieważ znam go jak własną kieszeń. Jeśli mnie pamięć nie myli, pierwszą rzeczą jaką kupiłem tam wkrótce po przeprowadzce z Wrocławia do Warszawy (czyli bardzo dawno temu) był wielki kamienny moździerz, który waży dobrych kilka kilogramów. O, ten. Służy mi nieprzerwanie do dziś 🙂

Polecam też: Jak wybrać młynek do kawy?

Cold Brew

Cold Brew

Cold Brew – kawa parzona na zimno – SKŁADNIKI na 2-4 porcje (ok. 650-680 ml gotowej kawy):

  • 170 g ziaren kawy
  • 850 ml wody (używam mineralnej przefiltrowanej – generalnie gotuję na wodzie mineralnej, jeżeli kogoś to dziwi, niech robi po swojemu 😉 )
  • kostki lodu do podania, po ok. 6 na szklankę

Cold Brew – kawa parzona na zimno – PRZEPIS:

  1. Ziarna zmiel w młynku tak jak do french pressa, czyli grubo. W moim młynku – jak widać na jednym z poniższych zdjęć – ten poziom mielenia oznaczony jest właśnie ikoną french pressa.
  2. Zmieloną kawę przesyp do czystego szklanego naczynia, może to być kafetiera, słoik, dzbanek ze szczelną pokrywą, etc. Zalej zimną wodą, szczelnie przykryj lub zamknij i odstaw na 12-16 godzin (najlepiej na noc, jak owsiankę overnight). Możesz zostawić płyn w temperaturze pokojowej albo wstawić go do lodówki. Czas parzenia jest bardzo istotny – kawa parzona krócej nie osiągnie właściwego nasycenia, a parzona dłużej niż 16 godzin przekroczy ten poziom. Przeparzona Cold Brew smakuje marnie.
  3. Upewnij się, czy masz kostki lodu. Jeśli nie masz, to dobry moment na przygotowanie lodu na kolejny dzień.
  4. Po upływie wskazanego czasu wciśnij french press (do oporu) odcedzając kawę od fusów.
  5. Gotową kawę przelej dodatkowo przez filtr, np. do chemexa (lub przez sito wyłożone gazą), by pozbyć się ewentualnych osadów, które mogły zgromadzić się na dnie naczynia, i uzyskać w pełni klarowny płyn.
  6. Podawaj w szklankach, z kostkami lodu.
  7. Kawę Cold Brew możesz wypić od razu albo przelać do buteki lub słoika i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Ja zabutelkowaną Cold Brew zabieram w długie trasy samochodowe, szczególnie kiedy w perspektywie mam przejazd przez Niemcy. Sprawdza się znakomicie i smakuje nieporównanie lepiej niż to, co serwują germańskie stacje benzynowe.

Co zrobić z fusami? Wyrzucić do kompostu albo użyć jako nawóz, a jeśli nie masz ogrodu, dodać do doniczek.

Przepis Cold Brew – kawa parzona na zimno –> na podstawie świetnie i dowcipnie napisanej książki Real Fresh Coffee – how to source, roast, grind and brew the perfect cup.

Cold Brew

Cold Brew

Cold Brew

Cold Brew

Cold Brew

Cold Brew

Cold Brew

Cold Brew

Cold Brew

Cold Brew

Cold Brew

Cold Brew