Czekolady Cortez to ręcznie formowane i zdobione tabliczki, bogato okraszone dodatkami smakowymi, w postaci orzechów, owoców i przypraw.

Za czekoladami Cortez stoi krajowy producent z siedzibą w Małopolsce, a dokładniej – w położonym nieopodal Krakowa Zabierzowie. Asortyment firmy to obecnie czekolady w 9 wersjach smakowych (o kolejnych – więcej wkrótce), czekoladowe mieszadełka (chocosticks) oraz czekolady pitne.

Marka czekolad nawiązuje do postaci Fernando Corteza – hiszpańskiego konkwistadora i odkrywcy, znanego przede wszystkim jako zdobywca Meksyku. Dlaczego? Jak wyjaśnia producent na swojej stronie, Hernán Cortés jest tym, dzięki któremu kakao trafiło do Europy.

Format czekolad Cortez to całkiem pokaźnych rozmiarów kwadraty (ok. 12 cm x 12 cm), zapakowane w folię i ładne kartoniki ze sporym okienkiem, dzięki któremu można bez trudu podejrzeć, z czekoladą z jakimi dodatkami mamy do czynienia.

W aromacie recenzowanej tabliczki dominuje apetyczny zapach jabłek z mocnymi nutami cynamonu. Jabłkowe cząstki obsypane cynamonem szczelnie pokrywają jedną stronę warstwy czekolady; połączone są z czekoladą na tyle trwale, że nie kruszą się, ani nie odpadają od niej podczas jedzenia. Owoce są bardzo smaczne – miękkie, mocno cynamonowe, naturalne, bez cienia sztucznego posmaku, a przy okazji – co nie bez znaczenia dla ogólnego wrażenia – niedosładzane cukrem.

Co do samej czekolady, jest zaskakująco „płaska” w smaku, można by nawet rzec, że nieco mdła, przypomina mi czekolady typu Wedel czy (zwłaszcza mleczny) Wawel. Jest mało wyrazista, bez mocnej, kakaowej goryczy. Z drugiej strony, należy się jej plus za utrzymaną w ryzach słodycz. Sama tabliczka jest jednak jakby pozbawiona głębi, choć ogólne wrażenie dość skutecznie poprawia jakość i ilość użytych owocowych dodatków. Określanie tej tabliczki mianem „ciemnej” to moim zdaniem działanie nieco na wyrost. Zgodnie z etykietą, czekolada ma 53% kakao – za mało, by zaliczać ją do tej kategorii.

Podsumowując, główną zaletą jabłkowo-cynamonowego Corteza są dobrej jakości dodatki. Jest ich wystarczająco dużo, by odwrócić uwagę od samej czekolady, której zabrakło niestety kakaowej duszy. Ocena: 59/100.

Składniki: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa, wanilia Bourbon, jabłka, cynamon.

Producent: Czekolada CORTEZ
Gdzie kupić: CORTEZ
Cena: ok. 14 zł
Waga: 85 g
Opakowanie: folia i kartonik z okienkiem