Crespéou – prowansalski tort z omletów.

Crespéou

To tradycyjny prowansalski wytrawny tort z omletów. Prosty przepis i kilka składników daje bardzo fajny rezultat. W crespéou każda z trzech warstw tortu – czyli każdy omlet – ma inny kolor i smak.

Crespéou można podać na ciepło lub przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. W każdym wariancie doskonałym dodatkiem będzie lekka sałatka z sezonowych warzyw. Tu: ze szparagów, rzodkiewek i kwiatów cukinii.

Z podanych proporcji przygotujesz omletowy tort na 6 solidnych porcji.

OMLETY – składniki:

9 jajek
2 garście młodego szpinaku
3 suszone pomidory w oleju
1 kopiasta łyżeczka łagodnego pimentonu
1 łyżeczka świeżo startej lub mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki owoców kopru włoskiego
trochę świeżego tymianku
sól
pieprz
oliwa extra vergine
olej kokosowy nierafinowany do smażenia

SAŁATKA – składniki:

kilka kwiatów cukinii
3 rzodkiewki
kilka zielonych szparagów
trochę listków jadalnej chryzantemy lub rukoli
trochę szczypiorku
trochę soku z cytryny
oliwa extra vergine

Crespéou - prowansalski tort z omletów

Crespéou - prowansalski tort z omletów

Crespéou - prowansalski tort z omletów

Crespéou – prowansalski tort z omletów – PRZEPIS:

1. Przygotuj kolejno omlety:
zielony: w blenderze zmiksuj 3 jajka, szpinak, 1-2 łyżeczki oliwy, sól i pieprz (ZOBACZ);
żółty: w blenderze zmiksuj 3 jajka, 2 łyżeczki oliwy, kurkumę, koper włoski, sól i pieprz (ZOBACZ);
czerwony: w blenderze zmiksuj 3 jajka, suszone pomidory, pimenton, sól i pieprz (ZOBACZ).
Po przygotowaniu każdego kolejnego omletu przemyj blender (chyba, że dysponujesz blenderem ze zmieniaczem kielichów ;) ).

2. Smaż kolejno omlety na oleju kokosowym – z dwóch stron. Omlet z pimentonem (czerwony) najlepiej usmażyć na końcu albo umyć patelnię / użyć innej o tej samej średnicy – pimenton dobrze rozpuszcza się w tłuszczu i może zabarwić inny omlet niż czerwony, który będzie smażony po nim.

3. Ułóż omlety jeden na drugim (w dowolnej kolejności, np. żółty, zielony, czerwony), dociśnij (możesz dodatkowo owinąć je folią aluminiową) i wstaw do lodówki.

4. Przygotuj sałatkę. Do miski przełóż opłukane i wysuszone kwiaty cukinii porwane na mniejsze kawałki (bez mini cukinek i pręcików kwiatowych, które są gorzkie) oraz pokrojone wzdłuż na cienkie plasterki szparagi. Wlej sok z cytryny i wymieszaj.

5. Dodaj pokrojone na mandolinie rzodkiewki i cukinki z kwiatów cukinii, a także szczypiorek i chryzantemę. Dodaj oliwę i wymieszaj.

6. Omletowy tort skrop oliwą, posyp listkami tymianku i podaj z sałatką.

Crespéou - prowansalski tort z omletów

Crespéou - prowansalski tort z omletów

Crespéou - prowansalski tort z omletów