• ok. 400 g dyni (tu: butternut, część bez gniazda nasiennego)
  • ok. 500 g śliwek węgierek
  • 150-200 ml cydru
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • mała garść pistacji
  • duża garść orzechów nerkowca
  • trochę nierafinowanego oleju kokosowego (albo masła) do natłuszczenia formy oraz do kruszonki
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Crumble z dyni i śliwek pod kruszonką z kaszy jaglanej.

Kolejny raz łączę dynię ze śliwkami, takie zestawienie w tym sezonie wyjątkowo mi pasuje.

To dość niezwykłe crumble, ponieważ dynia generalnie nie jest w tej zapiekance klasycznym składnikiem. Cienko pokrojona dynia piżmowa idealnie gotuje się w piekarniku, mięknie i gotowa bardzo ładnie się prezentuje.

Tym razem rolę kruszonki spełnia kasza jaglana z orzechami. Jaglanka ma to do siebie, że pod wpływem temperatury w piekarniku podsusza się, ale nie rumieni, dzięki czemu do końca kontrastuje barwą z resztą dania, a zwłaszcza z ciemnymi śliwkami.

Jak zwykle, przygotowałem crumble bez dodatkowego dosładzania, dzięki czemu jest ono dość wytrawne, a jedynym źródłem słodyczy są węgierki i (też wytrawny, a mimo to słodkawy w smaku) cydr. Jeśli wolisz słodsze smaki dodaj miód, ksylitol albo inne słodzidło, które wzbogaci smak zapiekanki.

Jeśli zrobisz zapiekankę bez miodu i sera, danie będzie wegańskie.

Sprawdź też inne PRZEPISY NA CRUMBLE

Crumble dynia L_05

Crumble dynia L_07

Crumble dynia L_03

PRZEPIS:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną (ok. 12 minut w proporcji 1 część kaszy na 3 części wody); wystudź.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  3. Połówkę butternuta (bez gniazda nasiennego) przekrój wzdłuż i potnij na cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego celu noża do sera (ZOBACZ).
  4. Duże naczynie do zapiekania natłuść olejem kokosowym i ułóż na dnie plasterki dyni. Wlej cydr (płyn nie powinien przykryć całej warstwy dyni). Dynia podlana cydrem ugotuje się i będzie idealnie miękka. Posyp wierzch cynamonem. Jeśli wolisz słodsze smaki, możesz polać dynię np. miodem (ok. 1 łyżki lub więcej).
  5. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół wypestkowane śliwki.
  6. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj kaszę jaglaną z łyżeczką oleju kokosowego, pistacjami i grubo posiekanymi nerkowcami. Grudkami z kaszy i orzechów posyp wierzch zapiekanki (ZOBACZ).
  7. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. Gdy orzechy ładnie się zrumienią, przykryj crumble folią i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.
  8. Odstaw na chwilę, by soki w zapiekance nieco się uspokoiły (ZOBACZ).
  9. Crumble możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jako dodatek warto zaserwować do każdej porcji kawałek dobrej jakości sera, np. takiego jak widoczny na zdjęciu owczy ser marynowany w occie balsamicznym z apetycznego serowego butiku Laurent Dubois:

Crumble dynia L_01

Crumble dynia L_02

Crumble dynia L_08

Crumble dynia L_13